Pieczeń rzymska z jajkiem
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Bułka tarta - 7 łyżek (70 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Musztarda - 5 łyżek (50 g)
Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem krok po kroku
Cebulę kroimy z drobną kostkę, a następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ją na złoty kolor.
W międzyczasie 5 jajek gotujemy na twardo. Gotowe obieramy.
Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przyprawy, podsmażoną cebulę, bułkę tartą (60 g) oraz pozostałe jajko. Mięso dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dno układamy połowę mięsa. Następnie wzdłuż pieczeni umieszczamy jajka. Całość przykrywamy pozostałym mięsem, a na koniec posypujemy pozostałą bułką tartą.
Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 st. C.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Moussaka
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Naleśniki z mięsem
-
Prażonki
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Cottage pie
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Lasagne z cukinii
-
Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat pieczeni rzymskiej z jajkiem
Pyszna pieczeń rzymska z jajkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Rolada z mięsa mielonego z jajkami i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić dobrą pieczeń rzymską z jajkiem w środku? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy z drobną kostkę, a następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ją na złoty kolor. W międzyczasie 5 jajek gotujemy na twardo. Gotowe obieramy. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przyprawy, podsmażoną cebulę, bułkę tartą (60 g) oraz pozostałe jajko. Mięso dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dno układamy połowę mięsa. Następnie wzdłuż pieczeni umieszczamy jajka. Całość przykrywamy pozostałym mięsem, a na koniec posypujemy pozostałą bułką tartą. Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Sprawdzony przepis na pieczeń rzymską z jajkiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Pieczeń wieprzowa odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny obiad na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w pieczeni rzymskiej z jajkiem
Lista alergenów dla pieczeni rzymskiej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze pieczeni rzymskiej z jajkiem
Pieczeń ma średni IG, przez co powinniśmy spożywać ja okazjonalnie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.