Przepis na pieczeń rzymska z indyka krok po kroku

Składniki
  • Mięso mielone z indyka 800 g
  • Cebula 100 g 2 małe sztuki
  • Bułka pszenna 100 g
  • Mleko 3,2% 150 ml
  • Jajko 3 szt.
  • Natka pietruszki 20 g
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Masło 10 g
  • Bułka tarta 20 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, blaszka keksowa

Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i starkowaną marchewkę.

Bułkę namocz w mleku. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj do uzyskania zwartej masy.

Keksówkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowaną masę.

Piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.

Upieczoną pieczeń wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Możesz się również podawać na ciepło.

Pieczeń rzymska z indyka podana na białym półmisku.
Pieczeń rzymska z indyka
Koszt przygotowania dania
22.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
186 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Pieczeń rzymska z indyka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pieczeni rzymskiej z indyka

Pieczeń rzymska z indyka to doskonała propozycja na dodatek do chleba na co dzień lub na święta wielkanocne. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek mięsny na obiad. Przepis na pieczeń rzymską z indyka jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tej smakowitej potrawy potrzebujesz następujących składników spożywczych: mięsa mielonego z indyka, cebuli, bułki namoczonej w mleku, jajka, oleju, soli, pieprzu oraz natki pietruszki.

Jak zrobić pieczeń rzymską z indyka? Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju aż się zarumieni. Pozostaw do wystygnięcia. W dużej misce umieść wszystkie składniki. Wymieszaj dokładnie, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Przygotuj keksówkę do pieczenia w następujący sposób: posmaruj od środka ścianki masłem, wsyp bułkę tartą i potrząsaj foremką aby ścianki były pokryte dokładnie bułką. Przełóż przygotowaną masę. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.

Pomysł na pieczeń rzymską z indyka możesz wykorzystać na dwa sposoby: krojona w cienkie plastry jako dodatek na kanapki lub grubszy plaster podawany na ciepło z ziemniakami i surówką jako danie obiadowe. W obu przypadkach pieczeń jest pyszna.

Mięso mielone z indyka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Indyk jest bogaty w minerały takie jak potas, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Cynk odpowiada za mocne włosy, paznokcie i elastyczną skórę. Potas natomiast za prawidłową pracę systemu nerwowego oraz obniżenie ciśnienia krwi. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Warto więc włączyć mięso z indyka do naszej diety.

Podsumowując to smaczne danie z indyka jest doskonałą propozycją na danie, które można wykorzystać na różne sposoby. Mięso indyka zawarte w pieczeni jest niskokaloryczne. Indyk jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Niska zawartość tłuszczu w mięsie korzystnie wpływa na układ sercowo - naczyniowy. Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Wartości odżywcze pieczeni rzymskiej z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
186.63 kcal
186.63 kcal
Białko
18.47 g
18.47 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
10.01 g
10.01 g
Tłuszcze nasycone
3.72 g
3.72 g
Tłuszcze nienasycone
6.29 g
6.29 g
Tłuszcze jednonasycone
3.86 g
3.86 g
Tłuszcze wielonasycone
2.43 g
2.43 g

Witaminy w przepisie na pieczeń rzymska z indyka

Na 100g
Na porcję (100g)
Witamina B6
0.41 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, masło.
czytaj dalej
Witamina E
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: natka pietruszki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.44 mg
5.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.11 µg (mcg)
19.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko 3,2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczeń rzymska z indyka

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
301.66 mg
301.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
231.20 mg
231.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
55.34 mg
55.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
193.08 mg
193.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.74 mg
24.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.51 mg
1.51 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
2.09 mg
2.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni rzymskiej z indyka 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczeni rzymskiej z indyka

Lista alergenów dla pieczeni rzymskiej z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pieczeni rzymskiej z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
45.50
Łączny koszt
22.26
Jak oceniasz przepis na pieczeń rzymska z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób