Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, blaszka keksowa

Przepis na pieczeń rzymska z indyka krok po kroku

Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i starkowaną marchewkę.

Bułkę namocz w mleku. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj do uzyskania zwartej masy.

Keksówkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowaną masę.

Piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.

Upieczoną pieczeń wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Możesz się również podawać na ciepło.

Pieczeń rzymska z indyka podana na białym półmisku.
Pieczeń rzymska z indyka - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - pieczeń rzymska z indyka

W skrócie
Kalorii w porcji
186 kcal
Wielkość
jednej porcji
100 g
Indeks glikemiczny
56

Wartości odżywcze pieczeni rzymskiej z indyka

na 100g gotowej potrawy

Pieczeń rzymska z indyka to bardzo dobry zamiennik gotowej pieczeni sklepowej. Domowy wyrób zawiera dobrej jakości mięso mielone. Nie ma konserwantów. Ma mniejszą ilość soli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
186.63
186.63
Białko (g)
18.47
18.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
5.72
5.72
Węglowodany przyswajalne (g)
5.21
5.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
0.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.01
10.01
Tłuszcze nasycone (g)
3.72
3.72
Tłuszcze nienasycone (g)
6.29
6.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.86
3.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.43
2.43
Cholesterol (mg)
100.31
100.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
47.41
47.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.94
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.45
2.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.47
Witamina E (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.13
41.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.44
5.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.11
19.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
74.90
74.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
301.66
301.66
Potas (mg)
231.20
231.20
Wapń (mg)
55.34
55.34
Fosfor (mg)
193.08
193.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.74
24.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.51
1.51
Cynk (mg)
2.09
2.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni rzymskiej z indyka 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczeni rzymskiej z indyka

Lista alergenów dla pieczeni rzymskiej z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat pieczeni rzymskiej z indyka

Pieczeń rzymska z indyka to doskonała propozycja na dodatek do chleba na co dzień lub na święta wielkanocne. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek mięsny na obiad. Przepis na pieczeń rzymską z indyka jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tej smakowitej potrawy potrzebujesz następujących składników spożywczych: mięsa mielonego z indyka, cebuli, bułki namoczonej w mleku, jajka, oleju, soli, pieprzu oraz natki pietruszki.

Jak zrobić pieczeń rzymską z indyka? Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju aż się zarumieni. Pozostaw do wystygnięcia. W dużej misce umieść wszystkie składniki. Wymieszaj dokładnie, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Przygotuj keksówkę do pieczenia w następujący sposób: posmaruj od środka ścianki masłem, wsyp bułkę tartą i potrząsaj foremką aby ścianki były pokryte dokładnie bułką. Przełóż przygotowaną masę. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.

Pomysł na pieczeń rzymską z indyka możesz wykorzystać na dwa sposoby: krojona w cienkie plastry jako dodatek na kanapki lub grubszy plaster podawany na ciepło z ziemniakami i surówką jako danie obiadowe. W obu przypadkach pieczeń jest pyszna.

Mięso mielone z indyka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Indyk jest bogaty w minerały takie jak potas, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Cynk odpowiada za mocne włosy, paznokcie i elastyczną skórę. Potas natomiast za prawidłową pracę systemu nerwowego oraz obniżenie ciśnienia krwi. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Warto więc włączyć mięso z indyka do naszej diety.

Podsumowując to smaczne danie z indyka jest doskonałą propozycją na danie, które można wykorzystać na różne sposoby. Mięso indyka zawarte w pieczeni jest niskokaloryczne. Indyk jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Niska zawartość tłuszczu w mięsie korzystnie wpływa na układ sercowo - naczyniowy. Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni rzymskiej z indyka

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
45.50
Jak oceniasz przepis na pieczeń rzymska z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób