Pieczeń rzymska z indyka
- Mięso mielone z indyka (800 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Bułka pszenna (100 g)
- Mleko 3,2% (150 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Natka pietruszki (20 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Masło (10 g)
- Bułka tarta (20 g)
- Marchewka - 1 większa sztuka (150 g)
Przepis na pieczeń rzymska z indyka krok po kroku
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i starkowaną marchewkę.
Bułkę namocz w mleku. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj do uzyskania zwartej masy.
Keksówkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowaną masę.
Piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.
Upieczoną pieczeń wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Możesz się również podawać na ciepło.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Gulasz z indyka
-
Pieczeń rzymska
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Żurek
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Świąteczny obiad
Więcej informacji na temat pieczeni rzymskiej z indyka
Pieczeń rzymska z indyka to doskonała propozycja na dodatek do chleba na co dzień lub na święta wielkanocne. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek mięsny na obiad. Przepis na pieczeń rzymską z indyka jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tej smakowitej potrawy potrzebujesz następujących składników spożywczych: mięsa mielonego z indyka, cebuli, bułki namoczonej w mleku, jajka, oleju, soli, pieprzu oraz natki pietruszki.
Jak zrobić pieczeń rzymską z indyka? Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju aż się zarumieni. Pozostaw do wystygnięcia. W dużej misce umieść wszystkie składniki. Wymieszaj dokładnie, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Przygotuj keksówkę do pieczenia w następujący sposób: posmaruj od środka ścianki masłem, wsyp bułkę tartą i potrząsaj foremką aby ścianki były pokryte dokładnie bułką. Przełóż przygotowaną masę. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.
Pomysł na pieczeń rzymską z indyka możesz wykorzystać na dwa sposoby: krojona w cienkie plastry jako dodatek na kanapki lub grubszy plaster podawany na ciepło z ziemniakami i surówką jako danie obiadowe. W obu przypadkach pieczeń jest pyszna.
Mięso mielone z indyka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Indyk jest bogaty w minerały takie jak potas, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Cynk odpowiada za mocne włosy, paznokcie i elastyczną skórę. Potas natomiast za prawidłową pracę systemu nerwowego oraz obniżenie ciśnienia krwi. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Warto więc włączyć mięso z indyka do naszej diety.
Podsumowując to smaczne danie z indyka jest doskonałą propozycją na danie, które można wykorzystać na różne sposoby. Mięso indyka zawarte w pieczeni jest niskokaloryczne. Indyk jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Niska zawartość tłuszczu w mięsie korzystnie wpływa na układ sercowo - naczyniowy. Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu we krwi.
Alergeny w pieczeni rzymskiej z indyka
Lista alergenów dla pieczeni rzymskiej z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pieczeni rzymskiej z indyka
Pieczeń rzymska z indyka to bardzo dobry zamiennik gotowej pieczeni sklepowej. Domowy wyrób zawiera dobrej jakości mięso mielone. Nie ma konserwantów. Ma mniejszą ilość soli.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.