Pieczeń cielęca

Opublikowano: 11.09.2021 r., 20:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń cielęca z ziemniakami
Pieczeń cielęca
Pieczeń cielęca to dobry wybór dla miłośników aromatycznych mięs. Smakuje wybornie, a jeszcze lepiej się prezentuj. Idealnie komponuje się z sosem pieczeniowym.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 150 min
334 kcal
Kcal w porcji
211 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cielęcina (1000 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na pieczeń cielęcą krok po kroku

Mięso umyj i osusz delikatnie. Natrzyj je solą i pieprzem.

Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem. Dodaj nieobrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i zioła.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na pieczeń cielęcą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat pieczeni cielęcej

Pieczeń cielęca to wspaniały pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. To niezwykle delikatne i soczyste mięso zyskuje na smaku podczas pieczenia, a całość dopełnia pyszny sos, który tworzy się w trakcie obróbki termicznej. Całość zachwyca aromatem. To danie, które sprawdzi się idealnie dla wszystkich, którzy szukają dobrej alternatywy dla tradycyjnej wieprzowej pieczeni. W tym wydaniu całość jest znacznie lżejsza. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody i kluskami, a także surówką z czerwonych buraków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobrą pieczeń cielęcą, która będzie nie tylko pięknie się prezentowała na stole, ale również zachwyci smakiem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle smaczna i aromatyczna, ze względu na przyprawy i zioła, których używa się do pieczenia. Choć w niektórych przepisach prze obróbką zaleca się podsmażenie mięsa, nie trzeba tego robić. Bez podsmażenia mięso jest bardziej lekkostrawne, dzięki temu może gościć nawet w diecie najmłodszych domowników.

To dobra opcja dla wszystkich osób, które kochają tradycyjne dania, jednak poszukują smacznej odmiany. To naprawdę wspaniała alternatywa dla schabu czy karkówki. Jest od nich również zdrowsza. Zawiera mniej tłuszczu, dzięki czemu jest bezpieczniejsza dla układu krwionośnego. To mięso sprawdzi się nawet w diecie lekkostrawnej.

Upieczona cielęcina jest niezwykle pyszna, dlatego szybko znika z talerzy. Lepiej jest więc przygotować od razu dużo większy kawałek do pieczenia. Podczas obróbki termicznej powstaje pyszny sos, który świetnie sprawdzi się do podlewania mięsa. Można go również zblendować i podawać z mięsem. Jeśli jest zbyt rzadki można połączyć go z mąką pszenną zmieszaną z ciepłą wodą, dzięki temu nieco się zagęści. Taki sos wspaniale sprawdza się nie tylko jako dodatek do mięsa ale również do kaszy, ziemniaków czy klusek.

Z tej receptury dowiesz się ile czasu potrzeba na przygotowanie naprawdę smacznej domowej pieczeni. Ten przepis na pieczeń cielęcą jest naprawdę łatwy, a przy tym bardzo pyszny. Cielęcina duszona w sosie własnym jest idealnym wyborem na obiad dla całej rodziny. Wystarczy upiec ją w piekarniku, by cieszyć się jej pysznym smakiem.

Alergeny w pieczeni cielęcej

Lista alergenów dla pieczeni cielęcej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pieczeni cielęcej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy pomysł na obiad.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(211g)
Energia (kcal)
158.49
334.41
Białko (g)
14.83
31.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(211g)
Węglowodany (g)
0.58
1.22
Węglowodany przyswajalne (g)
0.55
1.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(211g)
Tłuszcz (g)
10.38
21.89
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
10.39
Tłuszcze nienasycone (g)
5.45
11.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.87
10.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.22
Cholesterol (mg)
38.74
81.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(211g)
Witamina A (µg (mcg))
2.37
5.00
Witamina B6 (mg)
0.37
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
1.80
3.80
Witamina C (mg)
0.45
0.95
Witamina D (µg (mcg))
1.03
2.17
Witamina E (mg)
0.39
0.82
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.20
Ryboflawina (mg)
0.23
0.48
Niacyna (mg)
4.39
9.27
Foliany (µg (mcg))
2.41
5.08
Beta karoten (µg (mcg))
22.00
46.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(211g)
Sód (mg)
140.12
295.66
Potas (mg)
165.03
348.22
Wapń (mg)
12.23
25.80
Fosfor (mg)
158.14
333.67
Magnez (mg)
25.00
52.75
Żelazo (mg)
1.12
2.35
Cynk (mg)
2.00
4.23
Miedź (mg)
0.08
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni cielęcej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni cielęcej

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
1000 g
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
56.00
Za 1000 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
74.00