Przepis na pieczarki z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Pieczarki obierz, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczarki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

W tym czasie do miseczki włóż drobno posiekany czosnek, bazylię, sól, pieprz oraz wlej sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie pieczarki wyjmij z piekarnika, włóż je do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj.

Pieczarki ułóż z powrotem na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Gotowe pieczarki podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.

Pieczarki z piekarnika podane w miseczce.
Pieczarki z piekarnika
Koszt przygotowania dania
15.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
95 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
26

Pieczarki z piekarnika - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pieczarkach z piekarnika

Pieczarki z piekarnika to doskonały pomysł na pyszne dodatki do dania głównego. Wegetariańskie pieczarki pieczone świetnie sprawdzą się również podane jako Przystawka lub przekąska. Przepis na pieczarki z piekarnika jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, koper ogrodowy, sól, pieprz oraz bazylia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić pieczarki z piekarnika? Pieczarki obierz, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W tym czasie do miseczki włóż drobno posiekany czosnek, bazylię, sól, pieprz oraz wlej sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie pieczarki wyjmij z piekarnika, włóż je do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Pieczarki ułóż z powrotem na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut. Gotowe pieczarki podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.

Pieczarki są doskonałym źródłem białka, błonnika pokarmowego. Dodatkowo dostarczają organizmowi potas, selen, miedź i jod oraz witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Nie są one produktem wysokokalorycznym, dlatego dobrze sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Pieczarki poprzez obecność błonnika pokarmowego usprawniają wydalanie kwasów żółciowych oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej serca.

Podsumowując smaczne pieczarki z piekarnika doskonała propozycja na dodatek do dania głównego lub wegetariańską przekąskę. Przepis jest bardzo prosty, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Pieczarki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Grzyby te zawierają spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki z piekarnika są niskokaloryczne, dlatego bez obawy można włączyć je podczas diety redukcyjnej.

Wartości odżywcze pieczarek z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
47.70 kcal
95.41 kcal
Białko
3.02 g
6.04 g

Węglowodany w pieczarkach z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.58 g
7.17 g
Węglowodany przyswajalne
2.58 g
5.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.01 g
2.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.13 g
6.26 g
Tłuszcze nasycone
0.64 g
1.27 g
Tłuszcze nienasycone
2.50 g
4.99 g
Tłuszcze jednonasycone
2.05 g
4.10 g
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
0.89 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pieczarki z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
10.72 µg (mcg)
21.44 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina C
4.95 mg
9.91 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina E
0.41 mg
0.82 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.38 mg
0.76 mg
Niacyna
3.39 mg
6.79 mg
Foliany
20.12 µg (mcg)
40.24 µg (mcg)
Beta karoten
0.06 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczarki z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
6.55 mg
13.09 mg
Potas
319.64 mg
639.28 mg
Wapń
9.37 mg
18.74 mg
Fosfor
82.95 mg
165.91 mg
Magnez
10.15 mg
20.30 mg
Żelazo
0.68 mg
1.36 mg
Cynk
0.52 mg
1.04 mg
Miedź
0.30 mg
0.61 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek z piekarnika 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczarkach z piekarnika

Lista alergenów dla pieczarek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczarki z piekarnika

Cena przygotowania pieczarek z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
1000 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka stołowa
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na pieczarki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób