Pieczarki z piekarnika
- Pieczarki (1000 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na pieczarki z piekarnika krok po kroku
Pieczarki obierz, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczarki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W tym czasie do miseczki włóż drobno posiekany czosnek, bazylię, sól, pieprz oraz wlej sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie pieczarki wyjmij z piekarnika, włóż je do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj.
Pieczarki ułóż z powrotem na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Gotowe pieczarki podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pieczarek z piekarnika
Pieczarki z piekarnika to doskonały pomysł na pyszne dodatki do dania głównego. Wegetariańskie pieczarki pieczone świetnie sprawdzą się również podane jako Przystawka lub przekąska. Przepis na pieczarki z piekarnika jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, koper ogrodowy, sól, pieprz oraz bazylia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić pieczarki z piekarnika? Pieczarki obierz, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W tym czasie do miseczki włóż drobno posiekany czosnek, bazylię, sól, pieprz oraz wlej sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie pieczarki wyjmij z piekarnika, włóż je do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Pieczarki ułóż z powrotem na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut. Gotowe pieczarki podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.
Pieczarki są doskonałym źródłem białka, błonnika pokarmowego. Dodatkowo dostarczają organizmowi potas, selen, miedź i jod oraz witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Nie są one produktem wysokokalorycznym, dlatego dobrze sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Pieczarki poprzez obecność błonnika pokarmowego usprawniają wydalanie kwasów żółciowych oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej serca.
Podsumowując smaczne pieczarki z piekarnika doskonała propozycja na dodatek do dania głównego lub wegetariańską przekąskę. Przepis jest bardzo prosty, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Pieczarki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Grzyby te zawierają spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki z piekarnika są niskokaloryczne, dlatego bez obawy można włączyć je podczas diety redukcyjnej.
Alergeny w pieczarkach z piekarnika
Lista alergenów dla pieczarek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczarki z piekarnika
Wartości odżywcze pieczarek z piekarnika
Pieczarki z piekarnika to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub szybką przekąskę. Pieczarki te świetnie sprawdzą się w diecie wegetariańskiej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.