Pieczarki z grilla
- Pieczarki - duże (500 g)
- Ser edamski (300 g)
Przepis na pieczarki z grilla krok po kroku
Pieczarki umyj i oddziel kapelusze od ogonków.
Ser pokrój na tarce i wymieszaj z przyprawami (solą, pieprzem i oregano).
Pieczarki napełnij serem.
Grilluj do czasu aż ser się rozpuści, a pieczarki delikatnie przypieką.
Więcej informacji na temat pieczarek z grilla
Nie jadasz mięsa, a masz ochotę na grilla? Szukasz bezmięsnej alternatywy dla tradycyjnych grillowanych potraw takich jak kiełbasy, kaszanki, boczek czy karkówka? Może chcesz ograniczyć ilość zjadanego mięsa ale nie jesteś w stanie odmówić sobie przyjemności zorganizowania grilla lub przyjeżdżają do Ciebie goście, którzy są wegetarianami? Jeśli na choć jedno pytanie odpowiedziałaś/eś twierdząco to koniecznie musisz poznać przepis na pieczarki z grilla. W tym przepisie będą one nadziewane serem.
Zatem jak przygotować pieczarki na grilla? Do ich wykonania będziesz potrzebować oczywiście pieczarki, jednak ważne aby były to naprawdę duże pieczarki. Do dużych zdecydowanie łatwiej będzie nakładać farsz. Oprócz pieczarek potrzebny będzie ser żółty i przyprawy. Ser możesz kupić w kostce i zetrzeć go na tarce lub kupić już ser tarty, co na pewno zaoszczędzi Ci chwilę czasu. Czym przyprawić pieczarki z grilla? Przyprawy jakie proponujemy to sól, pieprz i oregano – jak widzisz – bardzo podstawowe i pewnie nawet masz je w domu. Co do przypraw możesz tu trochę poeksperymentować – dodając ulubione z nich. Jeżeli lubisz ostre potrawy możesz na przykład dodać ostrą paprykę lub chili. Po wymieszaniu sera z przyprawami wystarczy umieścić go wewnątrz pieczarek i już danie jest gotowe na grilla. Powinny się smażyć około 10-15 minut, natomiast zaglądaj do nich by się nie spaliły. Zdejmij je z rusztu, gdy będą już podpieczone, a ser się rozpuści.
Faszerowane pieczarki z grilla z serem dobrze smakują podane sosem czosnkowym, najlepiej tym przygotowanym samodzielnie z dużą ilością świeżego czosnku. Łagodniejszą alternatywą dla sosu czosnkowego będzie ketchup. Możesz je również na sam koniec posypać drobno pokrojonym koperkiem, szczypiorkiem czy pietruszką. Takiej kompozycji na pewno nikt się nie oprze.
Już wiesz, jak zrobić pieczarki na grillu i to jeszcze w ekspresowym tempie. A skoro teorię już znasz to nie pozostało nic innego jak rozpalać grilla i sprawdzić ten przepis w praktyce! Powodzenia!
Alergeny w pieczarkach z grilla
Lista alergenów dla pieczarek z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser edamski
Wartości odżywcze pieczarek z grilla
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.