Pieczarki z grilla

Opublikowano: 08.04.2021 r., 11:49 | Autor: Viviana Stanley-Kałuża
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surowe pieczarki z grilla
Pieczarki z grilla
Pieczarki z grilla to świetny pomysł na wegetariańskie danie z grilla. Sprawdź szybki przepis na pieczarki z grilla nadziewane serem, a na pewno go pokochasz.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 10 min
590 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Pieczarki - duże (500 g)
  • Ser edamski (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
tarka, grill

Przepis na pieczarki z grilla krok po kroku

Pieczarki umyj i oddziel kapelusze od ogonków.

Ser pokrój na tarce i wymieszaj z przyprawami (solą, pieprzem i oregano).

Pieczarki napełnij serem.

Grilluj do czasu aż ser się rozpuści, a pieczarki delikatnie przypieką.

Jak oceniasz przepis na pieczarki z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat pieczarek z grilla

Nie jadasz mięsa, a masz ochotę na grilla? Szukasz bezmięsnej alternatywy dla tradycyjnych grillowanych potraw takich jak kiełbasy, kaszanki, boczek czy karkówka? Może chcesz ograniczyć ilość zjadanego mięsa ale nie jesteś w stanie odmówić sobie przyjemności zorganizowania grilla lub przyjeżdżają do Ciebie goście, którzy są wegetarianami? Jeśli na choć jedno pytanie odpowiedziałaś/eś twierdząco to koniecznie musisz poznać przepis na pieczarki z grilla. W tym przepisie będą one nadziewane serem.

Zatem jak przygotować pieczarki na grilla? Do ich wykonania będziesz potrzebować oczywiście pieczarki, jednak ważne aby były to naprawdę duże pieczarki. Do dużych zdecydowanie łatwiej będzie nakładać farsz. Oprócz pieczarek potrzebny będzie ser żółty i przyprawy. Ser możesz kupić w kostce i zetrzeć go na tarce lub kupić już ser tarty, co na pewno zaoszczędzi Ci chwilę czasu. Czym przyprawić pieczarki z grilla? Przyprawy jakie proponujemy to sól, pieprz i oregano – jak widzisz – bardzo podstawowe i pewnie nawet masz je w domu. Co do przypraw możesz tu trochę poeksperymentować – dodając ulubione z nich. Jeżeli lubisz ostre potrawy możesz na przykład dodać ostrą paprykę lub chili. Po wymieszaniu sera z przyprawami wystarczy umieścić go wewnątrz pieczarek i już danie jest gotowe na grilla. Powinny się smażyć około 10-15 minut, natomiast zaglądaj do nich by się nie spaliły. Zdejmij je z rusztu, gdy będą już podpieczone, a ser się rozpuści.

Faszerowane pieczarki z grilla z serem dobrze smakują podane sosem czosnkowym, najlepiej tym przygotowanym samodzielnie z dużą ilością świeżego czosnku. Łagodniejszą alternatywą dla sosu czosnkowego będzie ketchup. Możesz je również na sam koniec posypać drobno pokrojonym koperkiem, szczypiorkiem czy pietruszką. Takiej kompozycji na pewno nikt się nie oprze.

Już wiesz, jak zrobić pieczarki na grillu i to jeszcze w ekspresowym tempie. A skoro teorię już znasz to nie pozostało nic innego jak rozpalać grilla i sprawdzić ten przepis w praktyce! Powodzenia!

Alergeny w pieczarkach z grilla

Lista alergenów dla pieczarek z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser edamski

Wartości odżywcze pieczarek z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
147.62
590.50
Białko (g)
11.31
45.23
Fenyloalanina (mg)
0.59
2.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
2.57
10.29
Węglowodany przyswajalne (g)
1.95
7.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
2.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
10.94
43.75
Tłuszcze nasycone (g)
7.54
30.16
Tłuszcze nienasycone (g)
3.40
13.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.04
12.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.41
Cholesterol (mg)
33.38
133.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
91.12
364.50
Witamina B6 (mg)
0.09
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
2.41
Witamina C (mg)
1.31
5.25
Witamina D (µg (mcg))
0.31
1.25
Witamina E (mg)
0.15
0.61
Retinol (µg (mcg))
90.75
363.00
Tiamina (mg)
0.07
0.26
Ryboflawina (mg)
0.40
1.58
Niacyna (mg)
2.29
9.14
Foliany (µg (mcg))
16.62
66.50
Beta karoten (µg (mcg))
4.12
16.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
368.00
1472.00
Potas (mg)
269.25
1077.00
Wapń (mg)
276.00
1104.00
Fosfor (mg)
254.75
1019.00
Magnez (mg)
16.88
67.50
Żelazo (mg)
0.48
1.91
Cynk (mg)
1.73
6.92
Miedź (mg)
0.22
0.86
Mangan (mg)
0.04
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek z grilla brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek z grilla

Koszt składników
12.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
duże
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ser edamski
300 g
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 300 g
Koszt składników
12.20