Pieczarki w sosie śmietanowym

Opublikowano: 23.06.2023 r., 20:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczarki w sosie śmietanowym podane w żeliwnym naczyniu.
Pieczarki w sosie śmietanowym
Pieczarki w sosie śmietanowym stanowią doskonałą propozycją na pyszny dodatek do wielu potraw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na aromatyczny sos.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
270 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Bulion warzywny - pół szklanki (125 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na pieczarki w sosie śmietanowym krok po kroku

Pieczarki oczyść i przekrój na pół.

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pieczarki.

Następnie na patelnię z pieczarkami wlej bulion i duś na małej mocy palnika przez około 40 minut.

Do miseczki wlej śmietanę, dodaj do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.

Śmietanę wlej do pieczarek i duś na małej mocy palnika do momentu, aż sos zredukuje się.

Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pieczarki w sosie śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pieczarki w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,2% osób

Więcej informacji na temat pieczarek w sosie śmietanowym

Pieczarki w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Pieczarki w sosie śmietanowym możesz podać jako dodatek do makaronów lub mięs pieczonych. Prosty przepis na pieczarki w sosie śmietanowym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, olej rzepakowy, bulion warzywny, śmietana 30%, mąka pszenna, sól oraz pieprz.

A jak zrobić pyszny sos pieczarkowy ze śmietaną? Pieczarki oczyść i przekrój na pół. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pieczarki. Następnie na patelnię z pieczarkami wlej bulion i duś na małej mocy palnika przez około 40 minut. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj do niej mąkę i dokładnie wymieszaj. Śmietanę wlej do pieczarek i duś na małej mocy palnika do momentu, aż sos zredukuje się. Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Pieczarki w sosie śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważna w diecie osób chorujących na anemię - lepiej wchłaniane jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować najlepszy sos pieczarkowy na bazie śmietany kremówki. Pyszny sos pieczarkowy stanowi doskonały dodatek do wielu dań - świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs pieczonych. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sos pieczarkowy można dodać także do zapiekanek z piekarnika. Produkty do przygotowania sosu pieczarkowego dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w pieczarkach w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla pieczarek w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze pieczarek w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Pieczarki w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Pieczarki poza walorami smakowymi zawierają także sporo składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
120.09
270.21
Białko (g)
2.63
5.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
4.40
9.90
Węglowodany przyswajalne (g)
3.85
8.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
10.61
23.88
Tłuszcze nasycone (g)
8.49
19.11
Tłuszcze nienasycone (g)
2.12
4.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
43.24
97.30
Potas (mg)
179.14
403.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
1.91
4.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
0.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek w sosie śmietanowym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek w sosie śmietanowym

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
125 ml
pół szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
36.00