- Pieczarki 500 g
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki stołowe
- Bulion warzywny 125 ml pół szklanki
- Śmietanka kremowa 30% 250 g 1 szklanka
- Mąka pszenna typ 500 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
Przepis na pieczarki w sosie śmietanowym krok po kroku
Pieczarki oczyść i przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pieczarki.
Następnie na patelnię z pieczarkami wlej bulion i duś na małej mocy palnika przez około 40 minut.
Do miseczki wlej śmietanę, dodaj do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.
Śmietanę wlej do pieczarek i duś na małej mocy palnika do momentu, aż sos zredukuje się.
Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki w sosie śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.

-
Zupa pieczarkowa
-
Pieczarki faszerowane
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Zupa strogonow
-
Schab z pieczarkami
-
Pierogi z kapustą i pieczarkami
-
Pierś z kurczaka z pieczarkami
-
Obiad z pieczarkami
Informacje dietetyczne - pieczarki w sosie śmietanowym
Wartości odżywcze pieczarek w sosie śmietanowym
Pieczarki w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Pieczarki poza walorami smakowymi zawierają także sporo składników odżywczych.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczarkach w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla pieczarek w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Więcej informacji na temat pieczarek w sosie śmietanowym
Pieczarki w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Pieczarki w sosie śmietanowym możesz podać jako dodatek do makaronów lub mięs pieczonych. Prosty przepis na pieczarki w sosie śmietanowym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, olej rzepakowy, bulion warzywny, śmietana 30%, mąka pszenna, sól oraz pieprz.
A jak zrobić pyszny sos pieczarkowy ze śmietaną? Pieczarki oczyść i przekrój na pół. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pieczarki. Następnie na patelnię z pieczarkami wlej bulion i duś na małej mocy palnika przez około 40 minut. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj do niej mąkę i dokładnie wymieszaj. Śmietanę wlej do pieczarek i duś na małej mocy palnika do momentu, aż sos zredukuje się. Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Pieczarki w sosie śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważna w diecie osób chorujących na anemię - lepiej wchłaniane jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować najlepszy sos pieczarkowy na bazie śmietany kremówki. Pyszny sos pieczarkowy stanowi doskonały dodatek do wielu dań - świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs pieczonych. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sos pieczarkowy można dodać także do zapiekanek z piekarnika. Produkty do przygotowania sosu pieczarkowego dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek w sosie śmietanowym
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023