Pieczarki panierowane z serem
- Pieczarki (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ser parmezan - tarty (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Bułka tarta (40 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na pieczarki panierowane z serem krok po kroku
Do głębokiego talerza wybij jajka, dodaj do nich mąkę, po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać dość gęste ciasto.
Pieczarki oczyść i obierz.
Na patelni dobrze rozgrzej olej.
Pieczarki zanurz w cieście serowym, a następnie obtocz w bułce tartej.
Pieczarki smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki z każdej strony.
Usmażone pieczarki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe pieczarki panierowane podawaj na ciepło.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pieczarek panierowanych z serem
Pieczarki panierowane z serem to doskonała propozycja na szybko w przygotowaniu przekąskę. Pieczarki w panierce serowej świetnie sprawdza się jako przystawka podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na pieczarki panierowane z serem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, jajka, ser parmezan, mąka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić pieczarki panierowane z serem? Do głębokiego talerza wybij jajka, dodaj do nich mąkę, po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać dość gęste ciasto. Pieczarki oczyść i obierz. Na patelni dobrze rozgrzej olej. Pieczarki zanurz w cieście serowym, a następnie obtocz w bułce tartej. Pieczarki smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki z każdej strony. Usmażone pieczarki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe pieczarki panierowane podawaj na ciepło.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważna w diecie osób chorujących na anemię - lepiej wchłaniane jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi pieczarki smażone w panierce serowej. Pyszne pieczarki panierowane świetnie sprawdzą się jako ciepła przystawka serwowana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pieczarki w panierce serowej są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w pieczarkach panierowanych z serem
Lista alergenów dla pieczarek panierowanych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze pieczarek panierowanych z serem
Pieczarki panierowane z serem to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lub dodatek do obiadu. Pieczarki stanowią dobre źródło składników odżywczych. Grzyby te są ciężkostrawne, dlatego nie powinny znaleźć się w diecie osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.