Pieczarki faszerowane serem

Opublikowano: 13.08.2021 r., 22:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczarki nadziewane serem na blacie.
Pieczarki faszerowane serem
Pieczarki faszerowane serem to wspaniały pomysł na szybką i niezwykle smaczną przekąskę. Grzyby świetnie łączą się z żółtym serem, który nadaje im wspaniałego smaku.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 10 min
207 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki - 10 szt (200 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
  • Cebula czerwona - 1 szt (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, tarka, papier do pieczenia, miska

Przepis na pieczarki faszerowane serem krok po kroku

Pieczarki umyj i odkrój nóżki. Kapelusze ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a nóżki drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną czerwoną cebulę, następnie dodaj nóżki pieczarek. Całość smaż przez 2 minuty. Przełóż do miseczki.

Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miseczki z cebulą i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wbij jajko i całość dokładnie wymieszaj. Farsz przełóż do kapeluszy grzybów.

Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczarki faszerowane serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat pieczarek faszerowanych serem

Pieczarki faszerowane serem to danie idealne dla wszystkich miłośników grzybowych potraw. Jest niezwykle ciekawe i pełne smaku. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy. To dobry wybór dla osób, które kochają proste rozwiązania i szybkie przepisy, gdyż te pieczarki takie właśnie są. Delikatne zapieczone pod żółtym serem, który rozkosznie się roztapia, tworząc chrupiącą skorupkę, kryjącą przepyszne nadzienie. Ten wybór sprawdzi się na diecie wegetariańskiej.

Przepis na pieczarki faszerowane serem jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Całość robi się w ekspresowym tempie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczarki faszerowane serem, które podbiją serca wszystkich gości i będą świetną przystawką, to ten przepis na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę. Powstają z niego przepyszne i bardzo chrupiące pieczarki, które wspaniale komponują się z serem żółtym. Choć do tego przepisu idealnie nadaje się ser gouda, równie dobrze można całość przygotować z cheddarem, a w wersji bardziej fit postawić na mozzarellę o obniżonej zawartości tłuszczu, która wspaniale się roztapia. To danie na pewno zasmakuje każdemu, kto kocha sery.

Tak przygotowane pieczarki świetnie sprawdzą się na imprezę. Mają wspaniały, bardzo apetyczny i dekoracyjny wygląd, a przy tym wspaniale smakują. Ze względu na fantastyczny aromat i proste nadzienie są przekąską bardzo uniwersalną i podobają się każdemu, kto tylko ich spróbuje. To również świetny pomysł na kolację. Pieczarki można podać ze świeżymi warzywami lub surówką, dzięki czemu stworzą zbilansowany posiłek. Świetnie sprawdzą się na diecie o obniżonej zawartości węglowodanów, w tym również na diecie ketogenicznej. To dobra przekąska dla osób z insulinoopornością i cukrzycą, gdyż całość ma naprawdę niski indeks glikemiczny i sporą zawartość białka.

Te pieczarki są naprawdę pyszne i niezwykle szybko znikają z talerzy, dlatego warto przygotować ich podwójną porcję. Całość jest niezwykle łatwa, dlatego to dobre rozwiązanie na awaryjną przekąskę. Do ich przygotowania używa się tylko kilku produktów, które łatwo znaleźć w domowej spiżarni.

Alergeny w pieczarkach faszerowanych serem

Lista alergenów dla pieczarek faszerowanych serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pieczarek faszerowanych serem

na 100g gotowej potrawy

To dobra i zdrowa przystawka polecana głównie na diecie niskowęglowodanowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
147.87
207.01
Białko (g)
9.28
13.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
3.51
4.92
Węglowodany przyswajalne (g)
2.65
3.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
11.04
15.45
Tłuszcze nasycone (g)
5.96
8.34
Tłuszcze nienasycone (g)
5.08
7.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.38
6.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
0.99
Cholesterol (mg)
66.48
93.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
92.91
130.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.71
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.06
16.89
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.47
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
0.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
59.12
82.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
1.97
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.27
39.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
404.87
566.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
237.54
332.56
Potas (mg)
202.27
283.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
205.49
287.68
Fosfor (mg)
199.29
279.01
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.04
22.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
1.29
Cynk (mg)
1.43
2.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek faszerowanych serem 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek faszerowanych serem

Koszt składników
40.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
40.20