Pieczarki faszerowane na grillu

Opublikowano: 07.09.2022 r., 10:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczarki faszerowane na grillu podane na drewnianej desce do krojenia.
Pieczarki faszerowane na grillu
Pieczarki faszerowane na grillu to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczarki podawać można z różnymi farszami mięsnymi lub warzywnymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
399 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki 20 dużych sztuk (600 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (120 g)
  • Ryż biały (100 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Przecier pomidorowy z solą (50 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, grill, tacka na grilla

Przepis na pieczarki faszerowane na grillu krok po kroku

Z pieczarek wytnij nóżki.

Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Zagotuj i umieść ryż w garnku.

Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Posiekaj w kostkę nóżki pieczarek.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj na patelnię pieczarki oraz mięso wieprzowe i podsmaż.

Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Dodaj przecier pomidorowy i smaż jeszcze 5 minut.

Do mięsa dodaj ryż i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Nafaszeruj pieczarki mięsem z ryżem i umieść na aluminiowej tacce.

Grilluj przez około 20 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na pieczarki faszerowane na grillu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat pieczarek faszerowanych na grillu

Pieczarki faszerowane na grillu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczarki z grilla podawać można w różnych wersjach smakowych. Pieczarki portobello nadziewać można mięsem, warzywami, a także kaszą czy ryżem. Przepis na pieczarki faszerowane na grillu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczarki portobello, cebula, ryż biały, natka pietruszki, olej rzepakowy, przecier pomidorowy, mięso mielone wieprzowe, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz.

Jak zrobić pieczarki faszerowane na grillu? Z pieczarek wytnij nóżki. Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Zagotuj i umieść ryż w garnku. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj w kostkę nóżki pieczarek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię pieczarki oraz mięso wieprzowe i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodaj przecier pomidorowy i smaż jeszcze 5 minut. Do mięsa dodaj ryż i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Nafaszeruj pieczarki mięsem z ryżem i umieść na aluminiowej tacce. Grilluj przez około 20 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Pieczarki portobello to odmiana pieczarek o dużych kapeluszach, które idealnie nadają się do faszerowania. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując grillowane pieczarki są smaczne i najlepsze jako szybkie danie dla całej rodziny. Pieczarki w okresie zimowym przygotować można w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Pyszne pieczarki podać można z sosem koperkowym lub tzatziki. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Pieczarki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce.

Alergeny w pieczarkach faszerowanych na grillu

Lista alergenów dla pieczarek faszerowanych na grillu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczarki faszerowane na grillu

Wartości odżywcze pieczarek faszerowanych na grillu

na 100g gotowej potrawy

Pieczarki faszerowane na grillu to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa zawiera niską ilość kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Pieczarki są także dobrym źródłem białka w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
133.13
399.39
Białko (g)
6.47
19.41
Fenyloalanina (mg)
0.21
0.64
Brak danych dla: cebula, ryż biały.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.53
28.60
Węglowodany przyswajalne (g)
8.70
26.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
2.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.98
23.93
Tłuszcze nasycone (g)
2.81
8.42
Tłuszcze nienasycone (g)
5.17
15.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.95
11.85
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
3.66
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.70
53.11
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
8.46
25.38
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.58
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.55
13.64
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.49
1.48
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.04
9.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.71
47.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
97.15
291.44
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
26.23
78.69
Potas (mg)
274.55
823.65
Wapń (mg)
10.67
32.02
Fosfor (mg)
98.48
295.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.72
41.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
2.03
Cynk (mg)
0.94
2.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.11
0.33
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek faszerowanych na grillu 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek faszerowanych na grillu

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
600 g
20 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Cebula
120 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Przecier pomidorowy z solą
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koszt składników
38.00