Pieczarki faszerowane na grillu
- Pieczarki - 20 dużych sztuk (600 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (120 g)
- Ryż biały (100 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Przecier pomidorowy z solą (50 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
Przepis na pieczarki faszerowane na grillu krok po kroku
Z pieczarek wytnij nóżki.
Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
Zagotuj i umieść ryż w garnku.
Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Posiekaj w kostkę nóżki pieczarek.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj na patelnię pieczarki oraz mięso wieprzowe i podsmaż.
Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Dodaj przecier pomidorowy i smaż jeszcze 5 minut.
Do mięsa dodaj ryż i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
Nafaszeruj pieczarki mięsem z ryżem i umieść na aluminiowej tacce.
Grilluj przez około 20 minut.
Podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat pieczarek faszerowanych na grillu
Pieczarki faszerowane na grillu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczarki z grilla podawać można w różnych wersjach smakowych. Pieczarki portobello nadziewać można mięsem, warzywami, a także kaszą czy ryżem. Przepis na pieczarki faszerowane na grillu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczarki portobello, cebula, ryż biały, natka pietruszki, olej rzepakowy, przecier pomidorowy, mięso mielone wieprzowe, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz.
Jak zrobić pieczarki faszerowane na grillu? Z pieczarek wytnij nóżki. Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Zagotuj i umieść ryż w garnku. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj w kostkę nóżki pieczarek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię pieczarki oraz mięso wieprzowe i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodaj przecier pomidorowy i smaż jeszcze 5 minut. Do mięsa dodaj ryż i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Nafaszeruj pieczarki mięsem z ryżem i umieść na aluminiowej tacce. Grilluj przez około 20 minut. Podawaj na dużym talerzu.
Pieczarki portobello to odmiana pieczarek o dużych kapeluszach, które idealnie nadają się do faszerowania. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując grillowane pieczarki są smaczne i najlepsze jako szybkie danie dla całej rodziny. Pieczarki w okresie zimowym przygotować można w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Pyszne pieczarki podać można z sosem koperkowym lub tzatziki. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Pieczarki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce.
Alergeny w pieczarkach faszerowanych na grillu
Lista alergenów dla pieczarek faszerowanych na grillu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczarki faszerowane na grillu
Wartości odżywcze pieczarek faszerowanych na grillu
Pieczarki faszerowane na grillu to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa zawiera niską ilość kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Pieczarki są także dobrym źródłem białka w diecie.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.