Pieczarki faszerowane mięsem

Opublikowano: 28.09.2021 r., 22:00 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczarki faszerowane mięsem na talerzu
Pieczarki faszerowane mięsem
Pieczarki faszerowane mięsem świetnie sprawdzą się jako przystawka lub danie główne. Jest to ciekawy sposób na podanie mięsa mielonego. Koniecznie sprawdź ten przepis!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
138 kcal
Kcal w porcji
204 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (15 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Papryka czerwona - 0,5 sztuki (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, miska, patelnia

Przepis na pieczarki faszerowane mięsem krok po kroku

Odetnij ogonki od pieczarek i pokrój je razem z cebulą i papryka w drobną kostkę.

Na łyżce oliwy podsmaż cebulę z ogonkami pieczarek i papryka.

W misce wymieszaj podsmażone grzyby i warzywa z posiekaną natką pietruszki, jajkiem, 0,5 łyżeczki soli, pieprzu i imbiru.

0,5 łyżki oliwy posmaruj naczynie żaroodporne i rozgrzej piekarnik do 180 C.

Kapelusze pieczarek nadziej farszem mięsnym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Piecz w 180 C przez 20-30 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczarki faszerowane mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat pieczarek faszerowanych mięsem

Znudziły ci się kotlety mielone? Chcesz w ciekawszy sposób przygotować mięso mielone? Jeżeli tak, to dobrze trafiłaś. Ten przepis jest moim zdaniem znacznie ciekawszy i smaczniejszy od zwykłych kotletów. Pieczarki faszerowane mięsem to świetny pomysł na posiłek i to nie tylko na obiad, bo takie pieczarki możesz zjeść także jako przekąskę. Jest to też prosty przepis.

Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem?

Przygotowania zaczynamy od umycia pieczarek i odkrojenia ogonków. W tym przepisie lepiej sprawdzą się większe pieczarki, więc warto zwrócić na to uwagę w trakcie zakupów. Cebulę oraz ogonki pieczarek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek. Następnie czekamy, aż chwilę ostygną. W tym czasie można posiekać natkę pietruszki. Przestudzone ogonki pieczarek, cebulę, natkę, jajko i przyprawy wrzucamy do miski z mięsem mielonym. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz wkładamy do kapeluszy pieczarek. W międzyczasie możemy rozgrzać już piekarnik. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Możesz zapiec pieczarki z serem, czyli na koniec posypać je startym serem, ale taka wersja będzie bardziej kaloryczna. Na początek pieczenia najlepiej przykryć je folią aluminiową, żeby się nie spiekły za mocno. Łącznie pieczarki pieczemy około 20-30 minut, zależnie od wielkości. Mniej więcej połowę czasu pieczemy je pod przykryciem w 180 stopniach Celsjusza, a potem odkrywamy folię, aby trochę się zarumieniły. Jak widzisz, przygotowanie pieczarek faszerowanych z piekarnika jest banalnie proste i całkiem szybkie. Równie smaczne pieczarki możesz przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy, że mięso zamienisz na ugotowane nasiona roślin strączkowych. Może to być ugotowana czerwona soczewica lub lekko rozdrobniona ciecierzyca konserwowa. Dokładną instrukcję jak zrobić te pyszne pieczarki faszerowane mięsem znajdziesz w przepisie powyżej. Przepis na pieczarki faszerowane mięsem to świetny pomysł na imprezę lub na obiad. Pieczarki to też najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. Są niskokaloryczne, dlatego są dobre także dla osób, które chcą schudnąć.

Alergeny w pieczarkach faszerowanych mięsem

Lista alergenów dla pieczarek faszerowanych mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pieczarek faszerowanych mięsem

na 100g gotowej potrawy

Równie smaczne pieczarki możesz przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy, że mięso zamienisz na ugotowane nasiona roślin strączkowych. Może to być ugotowana czerwona soczewica lub lekko rozdrobniona ciecierzyca konserwowa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(204g)
Energia (kcal)
67.75
138.21
Białko (g)
5.92
12.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(204g)
Węglowodany (g)
3.46
7.05
Węglowodany przyswajalne (g)
2.47
5.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(204g)
Tłuszcz (g)
3.82
7.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
2.37
Tłuszcze nienasycone (g)
2.65
5.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.00
4.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
1.34
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.10
75.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(204g)
Witamina A (µg (mcg))
35.53
72.48
Witamina B6 (mg)
0.21
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.36
Witamina C (mg)
19.52
39.82
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.24
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
1.05
Retinol (µg (mcg))
8.67
17.69
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Ryboflawina (mg)
0.28
0.58
Niacyna (mg)
3.04
6.19
Foliany (µg (mcg))
21.52
43.90
Beta karoten (µg (mcg))
291.61
594.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(204g)
Sód (mg)
24.00
48.96
Potas (mg)
317.97
648.65
Wapń (mg)
11.13
22.71
Fosfor (mg)
95.38
194.58
Magnez (mg)
12.66
25.83
Żelazo (mg)
0.71
1.44
Cynk (mg)
0.68
1.40
Miedź (mg)
0.18
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek faszerowanych mięsem 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek faszerowanych mięsem

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Mięso mielone z kurczaka
200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1,5 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Papryka czerwona
120 g
0,5 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Koszt składników
46.50