Pide
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Mięso mielone wieprzowe (600 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (100 ml)
- Ser żółty (300 g)
- Pomidory w puszce (450 g)
Przepis na pide krok po kroku
W misce umieść mąkę pszenną, dodaj ciepłą wodę, cukier, roztopione masło i drożdże.
Wyrabiaj ciasto, aż uzyska gładką jednolitą teksturę.
Ciasto po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce na 120 minut.
Przykryj czystą ściereczką, aby zapobiec wysychaniu ciasta.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Przeciśnij czosnek przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Dodaj na patelnię mięso wieprzowe i smaż przez 5-6 minut.
Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Duś przez 20 minut na wolnym ogniu.
Ciasto drożdżowe podziel na 4 części.
Rozwałkuj na prostokąt o grubości 3-4 mm.
Na środek ciasta wyłóż farsz mięsny.
Zwiń brzegi, aby z ciasta powstał romb.
Zetrzyj ser na tarce i posyp wierzch ciasta.
Umieść ciasto na blasze.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Podawaj z dodatkiem kieliszka czerwonego wina.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Cukinia z mięsem mielonym
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat pide
Pide to tradycyjne danie pochodzące z Turcji. Kształtem przypomina nieco gruzińskie chaczapuri. Pide to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Można go podać także jako potrawę podczas spotkania ze znajomymi. Pide to drożdżowe ciasto, które podać można z sosem pomidorowym, z mięsem lub z jajkiem. Pide tradycyjnie zapiekane z serem danie, które podać można na wiele różnych okazji. Przepis na pide jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, masło, cukier, mięso mielone wieprzowe, cebula, pomidory w puszce, czosnek, oregano, ser żółty, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra.
Jak zrobić pide? W misce umieść mąkę pszenną, dodaj ciepłą wodę, cukier, roztopione masło i drożdże. Wyrabiaj ciasto, aż uzyska gładką jednolitą teksturę. Ciasto po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce na 120 minut. Przykryj czystą ściereczką, aby zapobiec wysychaniu ciasta. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj na patelnię mięso wieprzowe i smaż przez 5-6 minut. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Ciasto drożdżowe podziel na 4 części. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na środek ciasta wyłóż farsz mięsny. Zwiń brzegi, aby z ciasta powstał romb. Zetrzyj ser na tarce i posyp wierzch ciasta. Umieść ciasto na blasze. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj z dodatkiem kieliszka czerwonego wina.
Podsumowując turecka pizza to sprawdzony przepis na pyszny obiad da całej rodziny. Placek z mięsem mielonym zawiera dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Pizza jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie jeden dzień. Ciasto drożdżowe szybko traci świeżość. Potrawa może zostać przygotowana także z innym rodzajem mięsa takim jak mięso wołowe czy drobiowe.
Alergeny w pide
Lista alergenów dla pide przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser żółty
Wartości odżywcze pide
Pide to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera on także sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Pide jest źródłem węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.