Przepis na picadillo a la habanera krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, kumin, liść laurowy, oregano
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę i czosnek.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Na patelnię dodaj ziemniaki i smaż aż będą złote.

Zdejmij ziemniaki na talerz.

Na patelni podsmaż paprykę czerwoną i chilli, dodaj mięso mielone i usmaż.

Wlej wino czerwone, zwiększ ogień i pozwól mu odparować.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw kuminem, oregano, solą i pieprzem, gotuj 10 minut.

Dodaj ziemniaki, ryż, rodzynki i wymieszaj.

Posyp posiekaną natką pietruszki.

Picadillo a la habanera podane w czarnym, głębokim talerzu.
Picadillo a la habanera
Koszt przygotowania dania
35.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
902 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Picadillo a la habanera - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o picadillo a la habanera

Picadillo a la habanera to tradycyjne danie pochodzące z Kuby. Mieszanka składników z całego świata sprawia, że danie jest arcydziełem za nieduże pieniądze. Przepis na picadillo a la habanera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przyrządzić danie. Do zrobienia tej kubańskiej wołowiny potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, ziemniaki, ryż biały, pomidory w puszce, papryka czerwona, natka pietruszki, rodzynki, papryczka chilli ostra, wino czerwone wytrawne, oregano, pieprz i sól oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić picadillo a la habanera? Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę i czosnek. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelnię dodaj ziemniaki i smaż aż będą złote. Zdejmij ziemniaki na talerz. Na patelni podsmaż paprykę czerwoną i chilli, dodaj mięso mielone i usmaż. Wlej wino czerwone, zwiększ ogień i pozwól mu odparować. Dodaj pomidory z puszki, dopraw kuminem, oregano, solą i pieprzem, gotuj 10 minut. Dodaj ziemniaki, ryż, rodzynki i wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Pomidory są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatek cebuli sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała.

Podsumowując proste do przygotowania danie doskonale sprawdzi się na obiad. Picadillo a la habanera doskonale nadaje się do przechowywania w lodówce. Posiłek możesz także zabrać na lunch do pracy.

Wartości odżywcze picadillo a la habanera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
180.50 kcal
902.48 kcal
Białko
5.45 g
27.23 g

Węglowodany w picadillo a la habanera

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
20.87 g
104.36 g
Węglowodany przyswajalne
4.74 g
23.72 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.48 g
7.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
7.80 g
38.98 g
Tłuszcze nasycone
2.32 g
11.60 g
Tłuszcze nienasycone
5.48 g
27.39 g
Tłuszcze jednonasycone
4.21 g
21.06 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.19 g
5.94 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cholesterol
13.76 mg
68.80 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na picadillo a la habanera

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
19.97 µg (mcg)
99.86 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.83 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
2.08 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
16.38 mg
81.90 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
2.01 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.78 µg (mcg)
3.88 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.28 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.31 mg
6.56 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.16 µg (mcg)
65.81 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
209.84 µg (mcg)
1049.22 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na picadillo a la habanera

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
53.03 mg
265.17 mg
Potas
204.43 mg
1022.13 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń
16.57 mg
82.83 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor
50.42 mg
252.11 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.04 mg
65.21 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.87 mg
4.36 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk
0.96 mg
4.81 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.35 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny picadillo a la habanera 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w picadillo a la habanera

Lista alergenów dla picadillo a la habanera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Cena przygotowania picadillo a la habanera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ryż jaśminowy
500 g
5.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Wino czerwone wytrawne
150 g
20.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
75.10
Jak oceniasz przepis na picadillo a la habanera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób