Picadillo a la habanera
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Ryż jaśminowy (500 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Pomidory w puszce (500 g)
- Wino czerwone wytrawne (150 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na picadillo a la habanera krok po kroku
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę i czosnek.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Na patelnię dodaj ziemniaki i smaż aż będą złote.
Zdejmij ziemniaki na talerz.
Na patelni podsmaż paprykę czerwoną i chilli, dodaj mięso mielone i usmaż.
Wlej wino czerwone, zwiększ ogień i pozwól mu odparować.
Dodaj pomidory z puszki, dopraw kuminem, oregano, solą i pieprzem, gotuj 10 minut.
Dodaj ziemniaki, ryż, rodzynki i wymieszaj.
Posyp posiekaną natką pietruszki.
Więcej informacji na temat picadillo a la habanera
Picadillo a la habanera to tradycyjne danie pochodzące z Kuby. Mieszanka składników z całego świata sprawia, że danie jest arcydziełem za nieduże pieniądze. Przepis na picadillo a la habanera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przyrządzić danie. Do zrobienia tej kubańskiej wołowiny potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, ziemniaki, ryż biały, pomidory w puszce, papryka czerwona, natka pietruszki, rodzynki, papryczka chilli ostra, wino czerwone wytrawne, oregano, pieprz i sól oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić picadillo a la habanera? Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę i czosnek. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelnię dodaj ziemniaki i smaż aż będą złote. Zdejmij ziemniaki na talerz. Na patelni podsmaż paprykę czerwoną i chilli, dodaj mięso mielone i usmaż. Wlej wino czerwone, zwiększ ogień i pozwól mu odparować. Dodaj pomidory z puszki, dopraw kuminem, oregano, solą i pieprzem, gotuj 10 minut. Dodaj ziemniaki, ryż, rodzynki i wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Pomidory są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatek cebuli sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała.
Podsumowując proste do przygotowania danie doskonale sprawdzi się na obiad. Picadillo a la habanera doskonale nadaje się do przechowywania w lodówce. Posiłek możesz także zabrać na lunch do pracy.
Alergeny w picadillo a la habanera
Lista alergenów dla picadillo a la habanera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
Wartości odżywcze picadillo a la habanera
Picadillo a la habanera to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Danie zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.