Przepis na pesto z cukinii krok po kroku

Składniki
Przyprawy
pieprz, cząber, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
To będzie niezbędne
patelnia mała, mikser, słoik 400 ml

Cukinię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju rzepakowym.

Do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

zielone pesto w małym słoiczku
Pesto z cukinii
Koszt przygotowania dania
7.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
45 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Pesto z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pesto z cukinii

Pesto z cukinii to rzecz, którą powinien mieć każdy w swojej lodówce. Domowe pesto jest pyszne i bardzo proste, jego przygotowanie nie zajmę Ci więcej niż 20 minut. Dodatkowo możesz je przygotować w większej ilości i przełożyć do słoików. W ten sposób zrobisz pyszne zapasy na zimę.

Gotowe pesto z cukinii to dobre rozwiązanie gdy nie masz czasu przygotowywać obiadu na bieżąco. Wtedy sięgasz po swoje zapasy pesto i wystarczy, że ugotujesz makaron lub ryż. Całość ze sobą połączysz i masz pyszny obiad w 10 minut. Obiad z wykorzystaniem pesto możesz przygotować w wersji tradycyjnej zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej bez niego. Wystarczy, że w czasie gotowanie makaronu na oleju rzepakowym podsmażysz pokrojoną pierś z kurczaka lub rozdrobnioną kostkę tofu. Oczywiście nie zapominaj od dodatku drobno pokrojonej cebuli i przeciśniętego przez praskę czosnku, warzywa te nadają niesamowitego wyrazistego aromatu praktycznie każdej potrawie. Domowe pesto możesz przygotować z Twoich ulubionych warzyw, ja dzisiaj postawiłam na cukinię ale śmiało możesz zrobić pesto ze szpinaku, jarmużu czy papryki czerwonej. Wybierz warzywa, z których chcesz przygotować przetwory dodaj nasiona, najlepiej słonecznika po zmiksowaniu łączą wszystkie składniki w całość, nie zapominaj o bazylii czy pietruszce, to będzie niesamowita dawka witaminy C. Podczas miksowania pesto na gładką masę dodaj oliwę z oliwek lub odrobinę oleju od suszonych pomidorów. Domowe pesto jest niezwykle zdrowe i na pewno bardziej fit niż to kupione w sklepie. Gotowe wersje bardzo często są zbyt tłuste i mają bardzo dużo soli w swoim składzie. Uważam, że nie warto kupować wersje z marketu skoro domowe pesto zajmie Ci nie więcej niż 20 minut i dodatkowo otrzymasz więcej porcji niż tylko na jeden obiad. Domowe pesto możesz przełożyć do odpowiednio przygotowanego słoika i przechowywać w lodówce. Zawsze gdy zabraknie Ci pomysłu lub nie będziesz mieć dużo czasu na przygotowanie obiadu, sprawdzi się ona idealnie.

Zatem jak zrobić pesto z cukinii?

Przekonaj się jak prosty jest przepis na pesto z cukinii.

Wartości odżywcze pesto z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
114.00 kcal
45.60 kcal
Białko
4.20 g
1.68 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.19 mg
0.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w pesto z cukinii

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
12.15 g
4.86 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.06 g
3.23 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.08 g
1.63 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
6.88 g
2.75 g
Tłuszcze nasycone
1.23 g
0.49 g
Tłuszcze nienasycone
5.65 g
2.26 g
Tłuszcze jednonasycone
3.96 g
1.58 g
Tłuszcze wielonasycone
1.69 g
0.68 g

Witaminy w przepisie na pesto z cukinii

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.31 mg
0.12 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
18.52 mg
7.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.07 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.69 mg
0.68 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.00 µg (mcg)
18.00 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
158.34 µg (mcg)
63.34 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pesto z cukinii

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
21.10 mg
8.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
688.93 mg
275.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
142.46 mg
56.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
99.46 mg
39.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
75.93 mg
30.37 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
5.76 mg
2.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.95 mg
0.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.34 mg
0.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.92 mg
0.37 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z cukinii 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto z cukinii

Lista alergenów dla pesto z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pesto z cukinii

Cena przygotowania pesto z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Bazylia suszona
20 g
garść
1.20
Za 10,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 20 g
Słonecznik nasiona łuskane
10 g
1 łyżka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Suszone pomidory
40 g
4 sztuki
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 40 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
45.40
Jak oceniasz przepis na pesto z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób