Pesto z cukinii

Opublikowano: 27.10.2021 r., 18:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże pesto z cukinii
Pesto z cukinii
Słoiczek, który zawsze pozwoli przygotować Ci zdrowy, smaczny i pożywny obiad? Pesto z cukinii sprawdzi się idealnie. Ugotuj makaron i obiad gotowy.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Miksowanie 10 min
45 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Bazylia suszona - garść (20 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane - 1 łyżka (10 g)
  • Suszone pomidory - 4 sztuki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, cząber, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, mikser, słoik 400 ml

Przepis na pesto z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju rzepakowym.

Do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jak oceniasz przepis na pesto z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat pesto z cukinii

Pesto z cukinii to rzecz, którą powinien mieć każdy w swojej lodówce. Domowe pesto jest pyszne i bardzo proste, jego przygotowanie nie zajmę Ci więcej niż 20 minut. Dodatkowo możesz je przygotować w większej ilości i przełożyć do słoików. W ten sposób zrobisz pyszne zapasy na zimę.

Gotowe pesto z cukinii to dobre rozwiązanie gdy nie masz czasu przygotowywać obiadu na bieżąco. Wtedy sięgasz po swoje zapasy pesto i wystarczy, że ugotujesz makaron lub ryż. Całość ze sobą połączysz i masz pyszny obiad w 10 minut. Obiad z wykorzystaniem pesto możesz przygotować w wersji tradycyjnej zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej bez niego. Wystarczy, że w czasie gotowanie makaronu na oleju rzepakowym podsmażysz pokrojoną pierś z kurczaka lub rozdrobnioną kostkę tofu. Oczywiście nie zapominaj od dodatku drobno pokrojonej cebuli i przeciśniętego przez praskę czosnku, warzywa te nadają niesamowitego wyrazistego aromatu praktycznie każdej potrawie. Domowe pesto możesz przygotować z Twoich ulubionych warzyw, ja dzisiaj postawiłam na cukinię ale śmiało możesz zrobić pesto ze szpinaku, jarmużu czy papryki czerwonej. Wybierz warzywa, z których chcesz przygotować przetwory dodaj nasiona, najlepiej słonecznika po zmiksowaniu łączą wszystkie składniki w całość, nie zapominaj o bazylii czy pietruszce, to będzie niesamowita dawka witaminy C. Podczas miksowania pesto na gładką masę dodaj oliwę z oliwek lub odrobinę oleju od suszonych pomidorów. Domowe pesto jest niezwykle zdrowe i na pewno bardziej fit niż to kupione w sklepie. Gotowe wersje bardzo często są zbyt tłuste i mają bardzo dużo soli w swoim składzie. Uważam, że nie warto kupować wersje z marketu skoro domowe pesto zajmie Ci nie więcej niż 20 minut i dodatkowo otrzymasz więcej porcji niż tylko na jeden obiad. Domowe pesto możesz przełożyć do odpowiednio przygotowanego słoika i przechowywać w lodówce. Zawsze gdy zabraknie Ci pomysłu lub nie będziesz mieć dużo czasu na przygotowanie obiadu, sprawdzi się ona idealnie.

Zatem jak zrobić pesto z cukinii?

Przekonaj się jak prosty jest przepis na pesto z cukinii.

Alergeny w pesto z cukinii

Lista alergenów dla pesto z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pesto z cukinii

Wartości odżywcze pesto z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Zamiast dodatku soli postaw na świeże zioła i przyprawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
114.00
45.60
Białko (g)
4.20
1.68
Fenyloalanina (mg)
0.19
0.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
12.15
4.86
Węglowodany przyswajalne (g)
8.06
3.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.08
1.63
Sacharoza (cukier) (g)
0.10
0.04
Brak danych dla: czosnek, suszone pomidory.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
6.88
2.75
Tłuszcze nasycone (g)
1.23
0.49
Tłuszcze nienasycone (g)
5.65
2.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.96
1.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
0.68
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, słonecznik nasiona łuskane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
13.49
5.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.52
7.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.44
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.00
18.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
158.34
63.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
21.10
8.44
Potas (mg)
688.93
275.57
Wapń (mg)
142.46
56.99
Fosfor (mg)
99.46
39.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
75.93
30.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
5.76
2.31
Cynk (mg)
0.95
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.34
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.92
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z cukinii 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z cukinii

Koszt składników
45.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Bazylia suszona
20 g
garść
1.20
Za 10,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 20 g
Słonecznik nasiona łuskane
10 g
1 łyżka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Suszone pomidory
40 g
4 sztuki
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 40 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
45.40