Przepis na pesto pomidorowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, bazylia, imbir mielony, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, blender, patelnia

Pistacje i pestki dyni podpraż na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Uważaj, żeby się nie przypaliły.

Przełóż je do pojemnika blendera i zalej oliwą. Blenduj, aż uzyskasz pastę.

Następnie dodaj pomidory i przyprawy - według uznania, i blenduj, aż powstanie gładkie pesto.

Brązowa miseczka z pesto pomidorowym, ozdobionym listkami bazylii. Na około miseczki rozsypane są różne przyprawy.
pesto pomidorowe
Koszt przygotowania dania
21.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
237 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Pesto pomidorowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pesto pomidorowym

Pesto pomidorowe świetnie sprawdzi się zarówno jako sos do makaronu, kaszy, czy pizzy, a także jako dodatek do kanapek. Takie domowe pesto pomidorowe możesz jeść od razu po przygotowaniu lub schować do słoików i zostawić na odpowiedni moment. Dzięki temu w bardzo szybki sposób przygotujesz pyszny obiad z aromatycznym sosem pomidorowym. Pesto robi się ze świeżych pomidorów, dlatego najlepiej przygotować go latem, w sezonie na pomidory. Taki sos robi się ekspresowo. Wystarczy tylko kilka minut, aby pesto czerwone z pomidorów, było gotowe. Jeżeli będziesz chciała zamknąć je w słoikach, przygotowanie zajmie trochę więcej czasu. Przepis na pesto pomidorowe składa się ze świeżych pomidorów, bazylii, oliwy z oliwek, orzechów i nasion/pestek — ja używam pistacji i pestek dyni, ponieważ najbardziej je lubię, ale możesz też użyć migdałów, orzeszków pinii, nasion słonecznika itp., oraz z ostrej papryki, soli, pieprzu, imbiru, kurkumy i opcjonalnie szczypty cukru lub dowolnego słodzika. Orzechy z pestkami najlepiej podprażyć na suchej patelni, aby uzyskały wyjątkowy smak i aromat. Następnie wrzucamy je do blendera, dolewamy oliwę i blendujemy. Gdy orzechy i pestki są już dobrze rozdrobnione, dodajemy pomidory i przyprawy i ponownie blendujemy, aż połączą się wszystkie składniki. Dokładny opis jak zrobić pesto pomidorowe, znajdziesz powyżej. Takie pesto możesz od razu po przygotowaniu dodać do ugotowanego makaronu, kaszy lub posmarować nim pizzę. Pamiętaj, żeby danie, które przygotowujesz, było pełnowartościowe, powinno znajdować się w nim także białko, na przykład w postaci mięsa, tofu, ryby, nasion roślin strączkowych, twarogu lub jajka. Po wymieszaniu mamy już gotowy obiad. Jeżeli natomiast chcesz wykorzystać pesto później, to pogotuj je chwilę i gorące przelej do słoików. Po zakręceniu ustaw słoiki do góry dnem. W ten sposób zawekujesz sos i będziesz mogła wyjąć go, gdy na przykład robisz pizzę, lub masz mało czasu na gotowanie. Taki sos ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu ani laktozy, więc mogą go jeść zarówno osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, jak i osoby, które źle tolerują gluten lub laktozę.

Wartości odżywcze pesto pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(192g)
Energia (kalorie)
123.46 kcal
237.04 kcal
Białko
3.91 g
7.51 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pesto pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(192g)
Węglowodany
5.93 g
11.38 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.88 g
7.45 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.05 g
3.94 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(192g)
Tłuszcz
10.26 g
19.70 g
Tłuszcze nasycone
2.10 g
4.03 g
Tłuszcze nienasycone
8.16 g
15.67 g
Tłuszcze jednonasycone
5.58 g
10.72 g
Tłuszcze wielonasycone
2.58 g
4.95 g

Witaminy w przepisie na pesto pomidorowe

Na 100g
Na porcję
(192g)
Witamina B6
0.14 mg
0.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
11.72 mg
22.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.22 mg
2.34 mg
Tiamina
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.86 mg
1.66 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
19.25 µg (mcg)
36.96 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
384.42 µg (mcg)
738.08 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pesto pomidorowe

Na 100g
Na porcję
(192g)
Sód
5.75 mg
11.04 mg
Potas
309.73 mg
594.68 mg
Wapń
18.31 mg
35.16 mg
Fosfor
122.69 mg
235.56 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
50.35 mg
96.68 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
1.93 mg
Cynk
0.77 mg
1.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto pomidorowego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto pomidorowym

Lista alergenów dla pesto pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje

Cena przygotowania pesto pomidorowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
800 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
10.67
Za 800 g
Pistacje
60 g
2 garści
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 60 g
Pestki dyni
60 g
2 garści
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 60 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
59.00
Jak oceniasz przepis na pesto pomidorowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób