Pesto pomidorowe
- Pomidor (800 g)
- Pistacje - 2 garści (60 g)
- Pestki dyni - 2 garści (60 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na pesto pomidorowe krok po kroku
Pistacje i pestki dyni podpraż na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Uważaj, żeby się nie przypaliły.
Przełóż je do pojemnika blendera i zalej oliwą. Blenduj, aż uzyskasz pastę.
Następnie dodaj pomidory i przyprawy - według uznania, i blenduj, aż powstanie gładkie pesto.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto pomidorowego
Pesto pomidorowe świetnie sprawdzi się zarówno jako sos do makaronu, kaszy, czy pizzy, a także jako dodatek do kanapek. Takie domowe pesto pomidorowe możesz jeść od razu po przygotowaniu lub schować do słoików i zostawić na odpowiedni moment. Dzięki temu w bardzo szybki sposób przygotujesz pyszny obiad z aromatycznym sosem pomidorowym. Pesto robi się ze świeżych pomidorów, dlatego najlepiej przygotować go latem, w sezonie na pomidory. Taki sos robi się ekspresowo. Wystarczy tylko kilka minut, aby pesto czerwone z pomidorów, było gotowe. Jeżeli będziesz chciała zamknąć je w słoikach, przygotowanie zajmie trochę więcej czasu. Przepis na pesto pomidorowe składa się ze świeżych pomidorów, bazylii, oliwy z oliwek, orzechów i nasion/pestek — ja używam pistacji i pestek dyni, ponieważ najbardziej je lubię, ale możesz też użyć migdałów, orzeszków pinii, nasion słonecznika itp., oraz z ostrej papryki, soli, pieprzu, imbiru, kurkumy i opcjonalnie szczypty cukru lub dowolnego słodzika. Orzechy z pestkami najlepiej podprażyć na suchej patelni, aby uzyskały wyjątkowy smak i aromat. Następnie wrzucamy je do blendera, dolewamy oliwę i blendujemy. Gdy orzechy i pestki są już dobrze rozdrobnione, dodajemy pomidory i przyprawy i ponownie blendujemy, aż połączą się wszystkie składniki. Dokładny opis jak zrobić pesto pomidorowe, znajdziesz powyżej. Takie pesto możesz od razu po przygotowaniu dodać do ugotowanego makaronu, kaszy lub posmarować nim pizzę. Pamiętaj, żeby danie, które przygotowujesz, było pełnowartościowe, powinno znajdować się w nim także białko, na przykład w postaci mięsa, tofu, ryby, nasion roślin strączkowych, twarogu lub jajka. Po wymieszaniu mamy już gotowy obiad. Jeżeli natomiast chcesz wykorzystać pesto później, to pogotuj je chwilę i gorące przelej do słoików. Po zakręceniu ustaw słoiki do góry dnem. W ten sposób zawekujesz sos i będziesz mogła wyjąć go, gdy na przykład robisz pizzę, lub masz mało czasu na gotowanie. Taki sos ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu ani laktozy, więc mogą go jeść zarówno osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, jak i osoby, które źle tolerują gluten lub laktozę.
Alergeny w pesto pomidorowym
Lista alergenów dla pesto pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
Wartości odżywcze pesto pomidorowego
Pesto pomidorowe ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu ani laktozy, więc mogą go jeść zarówno osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, jak i osoby, które źle tolerują gluten lub laktozę.
Energia i białka
(192g)
Węglowodany
(192g)
Tłuszcze
(192g)
Witaminy
(192g)
Składniki mineralne
(192g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.