Pesto pietruszkowe
- Natka pietruszki (150 g)
- Oliwa z oliwek - 1 szklanka (250 ml)
- Ser parmezan (150 g)
- Orzeszki pinii (50 g)
Przepis na pesto pietruszkowe krok po kroku
Natkę pietruszki umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Następnie natkę pietruszki posiekaj drobno.
Parmezan zetrzyj na bardzo drobnej tarce.
Do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, parmezan, orzechy, oliwę z oliwek oraz przyprawy do smaku.
Całość zblenduj przy pomocy blendera na gładką masę.
Gotowe pesto przełóż do słoika i podawaj jako dodatek do potraw.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto z rzodkiewki
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto pietruszkowego
Pesto pietruszkowe to doskonały pomysł na smaczny dodatek do potraw. Najlepsze zielone pesto możesz podać jako dodatek do makaronu. Sprawdzony przepis na pesto pietruszkowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pesto potrzebne będą następujące produkty spożywcze: natka pietruszki, oliwa z oliwek, parmezan, orzeszki pinii, sól oraz pieprz.
A jak zrobić pesto pietruszkowe? Natkę pietruszki umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natkę pietruszki posiekaj drobno. Parmezan zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, parmezan, orzechy, oliwę z oliwek oraz przyprawy do smaku. Całość zblenduj przy pomocy blendera na gładką masę. Gotowe pesto przełóż do słoika i podawaj jako dodatek do potraw.
Orzeszki pinii zawierają sporą ilość kalorii - warto więc zwrócić uwagę na ich podaż w diecie, ponieważ nadmiar kalorii może prowadzić do rozwoju nadwagi czy otyłości. Jednak nie przekreślajmy orzechów tylko ze względu na kalorie. Są one bowiem doskonałym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu czy regulować poziom cukru we krwi. Są one również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Związki te pomagają w neutralizacji wolnych rodników, przez co zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się naszego organizmu.
Parmezan jest serem włoskiego pochodzenia. Parmezan jest bardzo dobrym źródłem białka. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Świetnie podkręci smak pesto z suszonych pomidorów.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne pesto z natki pietruszki. Składniki niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych. Pesto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Stanowi ono źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Alergeny w pesto pietruszkowym
Lista alergenów dla pesto pietruszkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki pinii
Wartości odżywcze pesto pietruszkowego
Pesto pietruszkowe to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Pietruszka stanowi bogactwo składników odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.