Pesto alla genovese

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pesto alla genovese podane w słoiku.
Pesto alla genovese
Pesto alla genovese to pyszny zielony sos, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Jest smaczne, proste i niezwykle ciekawe.
Przygotowanie 15 min
1576 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Bazylia świeża (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Orzechy pinii (70 g)
  • Ser parmezan (45 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na pesto alla genovese krok po kroku

Bazylię opłucz i dodaj do blendera.

Dodaj orzechy, starty ser oraz ząbki czosnku i wlej oliwę. Wszystko razem zmieszaj na gładką masę.

Dodaj odrobinę pieprzu i soli. Jeszcze raz wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na pesto alla genovese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat pesto alla genovese

Pesto alla genovese to pyszny zielony sos, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Jest smaczne, proste i niezwykle ciekawe.

Przepis na pesto alla genovese to doskonały pomysł na naprawdę smaczne i dobre dla zdrowia pesto. Dzięki tej recepturze stworzysz wspaniały dodatek, który, choć roślinny jest pełen smaku i wspaniałego aromatu. Ma naprawdę lekki smak i jest bardzo aromatyczne i pozwala w prosty sposób przenieść do swojej kuchni włoski klimat. Idealnie pasuje do różnego rodzaju makaronów, tostów, zapiekanek czy sałatek. Można go również używać jako pasty do kanapek. To świetny pomysł dla wszystkich, którym znudziły się tradycyjne pasty na kanapki czy masło lub margaryna. Dzięki dużemu dodatkowi oliwy i czosnku sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna i ciężko przejść obok niego obojętnie. To pesto podkręci smak każdej potrawy i zamieni nawet najnudniejsze danie w coś pysznego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pesto alla genovese, by było pyszne, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsze domowe pesto. Ten zielony sos sprawdzi się doskonale nie tylko do makaronu, ale i innych domowych dań. To danie smaczne, dobre dla zdrowia i niezwykle łatwe. Można je przygotować w kilka chwil. To najlepsze rozwiązanie na bardzo szybki posiłek. Pesto bazyliowe bardzo dobrze smakuje w połączeniu z zielonymi warzywami – fasolką szparagową, brokułami i szparagami, a także kurczakiem i łososiem. Dla bardziej kremowego efektu połączcie pesto ze śmietaną lub mascarpone. Pesto jest bardzo zdrową pastą, którą warto włączyć do diety. Przede wszystkim zawiera kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomagają serce, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Pesto jest bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe, ale jest też wysokokaloryczne, zatem powinno być spożywane z umiarem przez osoby z nadwagą, otyłością i odchudzające się. Pesto idealnie komponuje się z makaronem typu rotini (świderki), manicotti (długie rurki), penne (krótkie rurki) i rocchetti (muszelki). Tradycyjnie podaje się je jednak z makaronem tagliatelle (w kształcie długich, płaskich wstążek).

Alergeny w pesto alla genovese

Lista alergenów dla pesto alla genovese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze pesto alla genovese

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
477.83
1576.85
Białko (g)
9.03
29.80
Fenyloalanina (mg)
0.34
1.11
Brak danych dla: orzechy pinii.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
5.52
18.22
Węglowodany przyswajalne (g)
4.16
13.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
4.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
48.43
159.82
Tłuszcze nasycone (g)
10.66
35.17
Tłuszcze nienasycone (g)
37.77
124.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
27.15
89.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.62
35.05
Cholesterol (mg)
9.27
30.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
108.44
357.85
Witamina B6 (mg)
0.14
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.54
Witamina C (mg)
7.04
23.24
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.23
Witamina E (mg)
6.62
21.84
Retinol (µg (mcg))
27.41
90.45
Tiamina (mg)
0.10
0.33
Ryboflawina (mg)
0.12
0.41
Niacyna (mg)
1.27
4.20
Foliany (µg (mcg))
28.91
95.40
Beta karoten (µg (mcg))
964.95
3184.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
163.92
540.95
Potas (mg)
247.11
815.45
Wapń (mg)
226.47
747.35
Fosfor (mg)
240.53
793.75
Magnez (mg)
79.77
263.25
Żelazo (mg)
2.49
8.23
Cynk (mg)
2.04
6.74
Miedź (mg)
0.42
1.37
Mangan (mg)
0.43
1.41
Brak danych dla: orzechy pinii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto alla genovese 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto alla genovese

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bazylia świeża
100 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Orzechy pinii
70 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
15.40
Za 70 g
Ser parmezan
45 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.85
Za 45 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
59.50