Przepis na pesto alla genovese krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
blender

Bazylię opłucz i dodaj do blendera.

Dodaj orzechy, starty ser oraz ząbki czosnku i wlej oliwę. Wszystko razem zmieszaj na gładką masę.

Dodaj odrobinę pieprzu i soli. Jeszcze raz wymieszaj.

Pesto alla genovese podane w słoiku.
pesto alla genovese
Koszt przygotowania dania
34.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1576 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Pesto alla genovese - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pesto alla genovese

Pesto alla genovese to pyszny zielony sos, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Jest smaczne, proste i niezwykle ciekawe.

Przepis na pesto alla genovese to doskonały pomysł na naprawdę smaczne i dobre dla zdrowia pesto. Dzięki tej recepturze stworzysz wspaniały dodatek, który, choć roślinny jest pełen smaku i wspaniałego aromatu. Ma naprawdę lekki smak i jest bardzo aromatyczne i pozwala w prosty sposób przenieść do swojej kuchni włoski klimat. Idealnie pasuje do różnego rodzaju makaronów, tostów, zapiekanek czy sałatek. Można go również używać jako pasty do kanapek. To świetny pomysł dla wszystkich, którym znudziły się tradycyjne pasty na kanapki czy masło lub margaryna. Dzięki dużemu dodatkowi oliwy i czosnku sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna i ciężko przejść obok niego obojętnie. To pesto podkręci smak każdej potrawy i zamieni nawet najnudniejsze danie w coś pysznego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pesto alla genovese, by było pyszne, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsze domowe pesto. Ten zielony sos sprawdzi się doskonale nie tylko do makaronu, ale i innych domowych dań. To danie smaczne, dobre dla zdrowia i niezwykle łatwe. Można je przygotować w kilka chwil. To najlepsze rozwiązanie na bardzo szybki posiłek. Pesto bazyliowe bardzo dobrze smakuje w połączeniu z zielonymi warzywami – fasolką szparagową, brokułami i szparagami, a także kurczakiem i łososiem. Dla bardziej kremowego efektu połączcie pesto ze śmietaną lub mascarpone. Pesto jest bardzo zdrową pastą, którą warto włączyć do diety. Przede wszystkim zawiera kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomagają serce, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Pesto jest bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe, ale jest też wysokokaloryczne, zatem powinno być spożywane z umiarem przez osoby z nadwagą, otyłością i odchudzające się. Pesto idealnie komponuje się z makaronem typu rotini (świderki), manicotti (długie rurki), penne (krótkie rurki) i rocchetti (muszelki). Tradycyjnie podaje się je jednak z makaronem tagliatelle (w kształcie długich, płaskich wstążek).

Wartości odżywcze pesto alla genovese

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
477.83 kcal
1576.85 kcal
Białko
9.03 g
29.80 g
Fenyloalanina
0.34 mg
1.11 mg
Brak danych dla: orzechy pinii.
czytaj dalej

Węglowodany w pesto alla genovese

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
5.52 g
18.22 g
Węglowodany przyswajalne
4.16 g
13.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.37 g
4.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
48.43 g
159.82 g
Tłuszcze nasycone
10.66 g
35.17 g
Tłuszcze nienasycone
37.77 g
124.65 g
Tłuszcze jednonasycone
27.15 g
89.61 g
Tłuszcze wielonasycone
10.62 g
35.05 g
Cholesterol
9.27 mg
30.60 mg

Witaminy w przepisie na pesto alla genovese

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
108.44 µg (mcg)
357.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.46 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Witamina C
7.04 mg
23.24 mg
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina E
6.62 mg
21.84 mg
Retinol
27.41 µg (mcg)
90.45 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.33 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.41 mg
Niacyna
1.27 mg
4.20 mg
Foliany
28.91 µg (mcg)
95.40 µg (mcg)
Beta karoten
964.95 µg (mcg)
3184.35 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pesto alla genovese

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
163.92 mg
540.95 mg
Potas
247.11 mg
815.45 mg
Wapń
226.47 mg
747.35 mg
Fosfor
240.53 mg
793.75 mg
Magnez
79.77 mg
263.25 mg
Żelazo
2.49 mg
8.23 mg
Cynk
2.04 mg
6.74 mg
Miedź
0.42 mg
1.37 mg
Mangan
0.43 mg
1.41 mg
Brak danych dla: orzechy pinii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto alla genovese 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto alla genovese

Lista alergenów dla pesto alla genovese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania pesto alla genovese

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bazylia świeża
100 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Orzechy pinii
70 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
15.40
Za 70 g
Ser parmezan
45 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.85
Za 45 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
59.50
Jak oceniasz przepis na pesto alla genovese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób