Perliczka w pomarańczach

Opublikowano: 11.04.2023 r., 17:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona perliczka z pomarańczami
Perliczka w pomarańczach
Perliczka w pomarańczach jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników ciekawych i nieco wykwintnych potraw. Można przygotować ją w kilka chwil z tym prostym przepisem.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
648 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Perliczka (1000 g)
  • Pomarańcza (180 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na perliczkę w pomarańczach krok po kroku

Do miseczki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj przyprawy i zioła. Całość dokładnie wymieszaj.

Perliczkę umyj i osusz. Odkrój nadmiar skóry. Do środka włóż kawałki pokrojonej pomarańczy, startą na tarce cebulę i obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Mięso natrzyj pastą z przypraw i oliwy.

Mięso zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Mięso przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na perliczkę w pomarańczach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat perliczki w pomarańczach

Perliczka w pomarańczach jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników ciekawych i nieco wykwintnych potraw. Można przygotować ją w kilka chwil z tym prostym przepisem.

Przepis na perliczkę w pomarańczach to doskonała gratka dla wszystkich miłośników kuchni staropolskiej. Ta nadziewana perliczka doskonale sprawdzi się na święta. Najlepiej piec ją w piekarniku w całości. Choć często można spotkać się również z taką pieczoną w kawałkach. Choć perliczka gości w menu dość rzadko, jednak warto to zmienić, gdyż jest mięsem niezwykle wartościowym i szlachetnym. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków z wody i klusek. Chociaż nie dodaje się do niej sosu, mięso jest bardzo delikatne i soczyste. To za sprawą odpowiedniej marynaty, a także właściwej obróbki termicznej. To pyszne mięso, które ma wiele składników odżywczych. Dostarcza sporo magnezu, potasu i żelaza. Jest również dobrym źródłem witamin z grupy B i E. Dostarcza sporo białka, co przypadnie do gustu szczególnie osobom na diecie redukcyjnej. Cechuje się również dość niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jest mięsem bezpiecznym dla układu krwionośnego. Ma mało kalorii, a także niski indeks glikemiczny, dlatego może być częścią diety dla cukrzyków. Całość jest smaczna, a przy tym bardzo pożywna, świetnie sprawdzi się na uroczystości. To dobry sposób, by oczarować swoich gości wspaniałym smakiem tego delikatnego mięsa.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować perliczkę, by była pieczona z pomarańczami, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wychodzi z niego pyszna pieczona perliczka faszerowana nadzieniem cytrusowym. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, choć należy pamiętać, że marynowanie mięsa jest dość czasochłonne, a nie warto go skracać, gdyż to właśnie od tego procesu zależy smak potrawy. Im dłużej w marynacie będzie mięso, tym lepsze w smaku się stanie. Nadzienie ze słodkich pomarańczy dopełnia całość i sprawia, że mięso jest niezwykle smaczne i soczyste. Pomarańcze pod wpływem długiego pieczenia karmelizują się, tworzą słodki sos, który wydobywa się ze środka mięsa. Tak przygotowana perliczka jest naprawdę dobra i wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Choć kompozycja ziół jest dobrana odpowiednio do tego mięsa, można dodać do niej również ulubione przyprawy. Perliczka pieczona z nadzieniem jest dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju uroczystości.

Alergeny w perliczce w pomarańczach

Lista alergenów dla perliczki w pomarańczach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na perliczkę w pomarańczach

Wartości odżywcze perliczki w pomarańczach

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja jednak dobrze połączyć ją z warzywami i źródłem węglowodanów złożonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
190.66
648.25
Białko (g)
13.13
44.66
Fenyloalanina (mg)
0.54
1.82
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
2.70
9.17
Węglowodany przyswajalne (g)
2.22
7.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
13.87
47.14
Tłuszcze nasycone (g)
4.34
14.76
Tłuszcze nienasycone (g)
9.52
32.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.21
24.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.31
7.86
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.15
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.62
277.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
8.07
27.45
Witamina B6 (mg)
0.42
1.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.63
Witamina C (mg)
6.96
23.66
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.25
Witamina E (mg)
1.11
3.77
Retinol (µg (mcg))
6.62
22.50
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Ryboflawina (mg)
0.08
0.28
Niacyna (mg)
4.26
14.50
Foliany (µg (mcg))
8.84
30.05
Beta karoten (µg (mcg))
9.54
32.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
62.40
212.15
Potas (mg)
176.54
600.25
Wapń (mg)
18.18
61.80
Fosfor (mg)
96.41
327.80
Magnez (mg)
14.19
48.25
Żelazo (mg)
0.42
1.41
Cynk (mg)
0.93
3.16
Miedź (mg)
0.03
0.12
Mangan (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny perliczki w pomarańczach 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania perliczki w pomarańczach

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Perliczka
1000 g
46.00
Za 1200,0 g
Liczba opakowań 1
38.33
Za 1000 g
Pomarańcza
180 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 180 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
74.00