Perliczka po francusku
- Perliczka (1500 g)
- Czosnek (25 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (80 g)
- Cytryna (45 g)
- Pomidory koktajlowe (100 g)
Przepis na perliczkę po francusku krok po kroku
W miseczce zmieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę rozmarynu i 1 łyżeczkę oregano.
Mieszanką natrzyj dobrze mięso. Pozostałą część wlej do środka perliczki.
Mięso odstaw na 2 godziny do lodówki.
Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki. Oprósz szczyptą soli i pieprzu.
Cytrynę podziel na ćwiartki i dodaj do warzyw.
Warzywa wraz z cytryną i mięso umieść w rękawie, a następnie zabezpiecz go. Umieść worek w naczyniu żaroodpornym.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 60 minut.
Więcej informacji na temat perliczki po francusku
Perliczka po francusku to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych propozycji. Jest delikatna i soczysta.
Przepis na perliczkę po francusku to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Powstaje z niego pyszna opcja, która doskonale komponuje się z dodatkiem warzyw. Perliczka zapiekana z dodatkiem delikatnych warzyw to najlepsza propozycja na uroczysty posiłek. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić perliczkę jak z najlepszych restauracji. Całość prezentuje się na stole bardzo elegancko, dlatego sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości. Choć perliczka gości w menu dość rzadko, jednak warto to zmienić, gdyż jest mięsem niezwykle wartościowym i szlachetnym. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków z wody i klusek. Chociaż nie dodaje się do niej sosu, mięso jest bardzo delikatne i soczyste. To za sprawą odpowiedniej marynaty, a także właściwej obróbki termicznej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić perliczkę po francusku, by była smaczna, a także dobra również dla początkujących to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, choć należy pamiętać, że marynowanie mięsa jest dość czasochłonne, a nie warto go skracać, gdyż to właśnie od tego procesu zależy smak potrawy. Im dłużej w marynacie będzie mięso, tym lepsze w smaku się stanie. Perliczka jest smaczna, a przy tym bardzo pożywna, świetnie sprawdzi się na uroczystości. To dobry sposób, by oczarować swoich gości wspaniałym smakiem tego delikatnego mięsa. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.
Alergeny w perliczce po francusku
Lista alergenów dla perliczki po francusku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na perliczkę po francusku
Wartości odżywcze perliczki po francusku
To opcja, która jest zdrowa, warto jednak połączyć ją ze źródłem węglowodanów złożonych.
Energia i białka
(471g)
Węglowodany
(471g)
Tłuszcze
(471g)
Witaminy
(471g)
Składniki mineralne
(471g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.