Perliczka pieczona z nadzieniem
- Perliczka (1000 g)
- Jabłko (180 g)
- Suszona żurawina (45 g)
- Sok pomarańczowy (45 ml)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na perliczkę pieczoną z nadzieniem krok po kroku
W miseczce zmieszaj oliwę, sok z pomarańczy, sól, pieprz i wszystkie zioła.
Mięso dokładnie umyj i wetrzyj w nie pastę ziołową. Pastę włóż również do środka mięsa. Całość zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z suszoną żurawiną.
Mięso przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C przez 50 minut.
Więcej informacji na temat perliczki pieczonej z nadzieniem
Perliczka pieczona z nadzieniem to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna, a przy tym ciekawa.
Przepis na perliczkę pieczoną z nadzieniem pozwala przygotować to niezwykle delikatne i ciekawe mięso w naprawdę smaczny sposób. Dowiesz się z niego jak przyrządzić perliczkę z dodatkiem smacznego farszu. Ta zapiekana perliczka smakuje naprawdę fantastycznie. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, choć należy pamiętać, że marynowanie mięsa jest dość czasochłonne, a nie warto go skracać, gdyż to właśnie od tego procesu zależy smak potrawy. Im dłużej w marynacie będzie mięso, tym lepsze w smaku się stanie. To pyszne mięso, które ma wiele składników odżywczych. Dostarcza sporo magnezu, potasu i żelaza. Jest również dobrym źródłem witamin z grupy B i E. Dostarcza sporo białka, co przypadnie do gustu szczególnie osobom na diecie redukcyjnej. Cechuje się również dość niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jest mięsem bezpiecznym dla układu krwionośnego. Ma mało kalorii, a także niski indeks glikemiczny, dlatego może być częścią diety dla cukrzyków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić perliczkę faszerowaną w piekarniku, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Całość prezentuje się na stole bardzo elegancko, dlatego sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości. Choć perliczka gości w menu dość rzadko, jednak warto to zmienić, gdyż jest mięsem niezwykle wartościowym i szlachetnym. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków z wody i klusek. Chociaż nie dodaje się do niej sosu, mięso jest bardzo delikatne i soczyste. To za sprawą odpowiedniej marynaty, a także właściwej obróbki termicznej. Całość jest smaczna, a przy tym bardzo pożywna, świetnie sprawdzi się na uroczystości. To dobry sposób, by oczarować swoich gości wspaniałym smakiem tego delikatnego mięsa. Choć całość doprawiona jest tylko delikatnymi ziołami, ta mieszanka wspaniale komponuje się ze smakiem mięsa. Danie jest naprawdę łagodne, ale smaczne. Można dodać do całości odrobinę ostrej papryki, by poprawić charakter tego dania, to coś dla fanów naprawdę pikantnych smaków.
Alergeny w perliczce pieczonej z nadzieniem
Lista alergenów dla perliczki pieczonej z nadzieniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na perliczkę pieczoną z nadzieniem
Wartości odżywcze perliczki pieczonej z nadzieniem
To opcja na zdrowe danie, warto jednak połączyć ją z warzywami i węglowodanami złożonymi.
Energia i białka
(329g)
Węglowodany
(329g)
Tłuszcze
(329g)
Witaminy
(329g)
Składniki mineralne
(329g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.