Perliczka pieczona w kawałkach

Opublikowano: 11.04.2023 r., 17:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona perliczka na stole
Perliczka pieczona w kawałkach
Perliczka pieczona w kawałkach to doskonały sposób na smaczny obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a jej smak zachwyci wszystkich.
Przygotowanie 45 min
553 kcal
Kcal w porcji
277 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Perliczka (1500 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Sok z cytryny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na perliczkę pieczoną w kawałkach krok po kroku

Do miseczki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj paprykę, sól, pieprz, tymianek i mielony czosnek.

Perliczkę umyj, podziel i osusz. Odkrój nadmiar skóry.

Mięso natrzyj pastą z przypraw i oliwy.

Mięso zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Mięso przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C przez 30 minut.

Po tym czasie na mięso wyłóż pokrojoną w plasterki cytrynę i obrane ząbki czosnku.

Piecz kolejne 20 minut.

Jak oceniasz przepis na perliczkę pieczoną w kawałkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat perliczki pieczonej w kawałkach

Perliczka pieczona w kawałkach to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a jej smak zachwyci wszystkich.

Przepis na perliczkę pieczoną pozwala przygotować najlepsze danie na bazie tego ciekawego i delikatnego mięsa. Dowiesz się z niego jak zrobić to niezbyt popularne mięso w swojej własnej kuchni w kilka chwil, by było soczyste, smaczne i dobre nawet dla początkujących. Całość prezentuje się na stole bardzo elegancko, dlatego sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości. Choć perliczka gości w menu dość rzadko, jednak warto to zmienić, gdyż jest mięsem niezwykle wartościowym i szlachetnym. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków z wody i klusek. Chociaż nie dodaje się do niej sosu, mięso jest bardzo delikatne i soczyste. To za sprawą odpowiedniej marynaty, a także właściwej obróbki termicznej.

Zastanawiasz się jak przyrządzić perliczkę pieczoną, by była smaczna i po prostu najlepsza? Ten przepis pozwoli Ci takie przygotować. Mięso z perliczki z tej receptury jest pyszne i bardzo dobre dla zdrowia. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, choć należy pamiętać, że marynowanie mięsa jest dość czasochłonne, a nie warto go skracać, gdyż to właśnie od tego procesu zależy smak potrawy. Im dłużej w marynacie będzie mięso, tym lepsze w smaku się stanie. Całość jest smaczna, a przy tym bardzo pożywna, świetnie sprawdzi się na uroczystości. To dobry sposób, by oczarować swoich gości wspaniałym smakiem tego delikatnego mięsa. Choć całość doprawiona jest tylko papryką i delikatnymi ziołami, ta mieszanka wspaniale komponuje się ze smakiem mięsa. Danie jest naprawdę łagodne, ale smaczne. Można dodać do całości odrobinę ostrej papryki, by poprawić charakter tego dania, to coś dla fanów naprawdę pikantnych smaków. Tak przygotowana perliczka jest naprawdę dobra i wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Choć kompozycja ziół jest dobrana odpowiednio do tego mięsa, można dodać do niej również ulubione przyprawy. Perliczka pieczona z nadzieniem jest dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju uroczystości.

Alergeny w perliczce pieczonej w kawałkach

Lista alergenów dla perliczki pieczonej w kawałkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na perliczkę pieczoną w kawałkach

Wartości odżywcze perliczki pieczonej w kawałkach

na 100g gotowej potrawy

To danie, które jest zdrowe, warto połączyć je z warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(277g)
Energia (kcal)
199.95
553.85
Białko (g)
15.95
44.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(277g)
Węglowodany (g)
0.91
2.52
Węglowodany przyswajalne (g)
0.75
2.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(277g)
Tłuszcz (g)
14.30
39.61
Tłuszcze nasycone (g)
4.87
13.49
Tłuszcze nienasycone (g)
9.43
26.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.88
19.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.55
7.07
Cholesterol (mg)
100.30
277.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(277g)
Witamina A (µg (mcg))
8.18
22.66
Witamina B6 (mg)
0.50
1.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.63
Witamina C (mg)
3.28
9.09
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.25
Witamina E (mg)
0.98
2.71
Retinol (µg (mcg))
8.13
22.53
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.09
0.26
Niacyna (mg)
5.16
14.31
Foliany (µg (mcg))
7.07
19.59
Beta karoten (µg (mcg))
0.21
0.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(277g)
Sód (mg)
76.27
211.26
Potas (mg)
181.42
502.52
Wapń (mg)
13.45
37.27
Fosfor (mg)
113.83
315.31
Magnez (mg)
15.20
42.10
Żelazo (mg)
0.45
1.26
Cynk (mg)
1.11
3.08
Miedź (mg)
0.03
0.09
Mangan (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny perliczki pieczonej w kawałkach 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania perliczki pieczonej w kawałkach

Koszt składników
117.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Perliczka
1500 g
46.00
Za 1200,0 g
Liczba opakowań 2
57.50
Za 1500 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cytryna
80 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 80 g
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
117.30