Perliczka pieczona
- Perliczka - 1 szt (1500 g)
- Pomarańcza - pół szt (120 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na perliczkę pieczoną krok po kroku
Do miseczki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj paprykę, sól, pieprz, tymianek i mielony czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
Perliczkę umyj i osusz. Odkrój nadmiar skóry. Do środka włóż kawałki pokrojonej pomarańczy, rozmaryn i obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Mięso natrzyj pastą z przypraw i oliwy. Mięso zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Mięso przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 50 minut.
Więcej informacji na temat perliczki pieczonej
Perliczka pieczona to wspaniały pomysł na niezwykle smaczny, ale również wykwintny obiad. Całość prezentuje się na stole bardzo elegancko, dlatego sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości. Choć perliczka gości w menu dość rzadko, jednak warto to zmienić, gdyż jest mięsem niezwykle wartościowym i szlachetnym. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków z wody i klusek. Chociaż nie dodaje się do niej sosu, mięso jest bardzo delikatne i soczyste. To za sprawą odpowiedniej marynaty, a także właściwej obróbki termicznej.
Przepis na perliczkę pieczoną jest niezwykle łatwy, więc poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, choć należy pamiętać, że marynowanie mięsa jest dość czasochłonne, a nie warto go skracać, gdyż to właśnie od tego procesu zależy smak potrawy. Im dłużej w marynacie będzie mięso, tym lepsze w smaku się stanie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczoną perliczkę, by była naprawdę smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna, a przy tym bardzo pożywna, świetnie sprawdzi się na uroczystości. To dobry sposób, by oczarować swoich gości wspaniałym smakiem tego delikatnego mięsa.
Perliczka pieczona jest bardzo pyszna, to zasługa odpowiednich przypraw. Choć całość doprawiona jest tylko papryką i delikatnymi ziołami, ta mieszanka wspaniale komponuje się ze smakiem mięsa. Danie jest naprawdę łagodne, ale smaczne. Można dodać do całości odrobinę ostrej papryki, by poprawić charakter tego dania, to coś dla fanów naprawdę pikantnych smaków.
To danie to świetny pomysł na przepyszne danie pełne smaku i aromatu. Nadzienie ze słodkich pomarańczy dopełnia całość i sprawia, że mięso jest niezwykle smaczne i soczyste. Pomarańcze pod wpływem długiego pieczenia karmelizują się, tworzą słodki sos, który wydobywa się z środka mięsa. Tak przygotowana perliczka jest naprawdę dobra i wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Choć kompozycja ziół jest dobrana odpowiednio do tego mięsa, można dodać do niej również ulubione przyprawy. Perliczka pieczona z nadzieniem jest dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju uroczystości.
Alergeny w perliczce pieczonej
Lista alergenów dla perliczki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na perliczkę pieczoną
Wartości odżywcze perliczki pieczonej
To zdrowy posiłek, który może pojawiać się w menu.
Energia i białka
(421g)
Węglowodany
(421g)
Tłuszcze
(421g)
Witaminy
(421g)
Składniki mineralne
(421g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.