Penne z kurczakiem i brokułami

Opublikowano: 06.07.2025 r.
Makaron penne, soczyste piersi kurczaka, brokuły, czosnek i kremowa śmietanka to tylko kilka z kluczowych składników, które sprawiają, że to danie jest wyjątkowo pyszne. Dodaj do tego aromatyczną natkę pietruszki, a otrzymasz wyjątkowe połączenie smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Natka pietruszki - 45 g
- Jogurt naturalny - 250 ml
- Makaron penne - 200 g
- Śmietanka kremowa 36% - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa kurczak złocisty
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.
- Na pięć minut przed końcem gotowania wrzuć do makaronu podzielony na różyczki brokuł, by nieco zmiękł.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
- Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw przyprawą do kurczaka. Mięso wrzuć na patelnię i podsmaż 6 minut.
- W miseczce zmieszaj jogurt i śmietankę z posiekanym drobno czosnkiem i pietruszką. Dodaj sól oraz pieprz.
- Sos na bazie jogurtu wlej na patelnię.
- Dokładnie mieszaj i duś 15 minut.
- Po tym czasie wrzuć brokuł i makaron i gotuj kolejne 10 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, pełna białka i witamin. Najlepiej wybrać do niej makaron pełnoziarnisty.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny