- Masło klarowane 20 g 2 łyżki
- Cebula szalotka 50 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Makaron penne 250 g 1 szklanka
- Wódka 20 ml 2 łyżki
- Śmietanka kremowa 30% 125 g 1/2 szklanki
- Ser parmezan 40 g 4 łyżki
- Bazylia świeża 10 g kilka listków
- Passata pomidorowa 125 g 1/2 szklanki
Przepis na penne alla vodka krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Masło klarowane rozpuść na patelni, zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj passatę i wódkę, zagotuj.
Dodaj śmietankę i dopraw do smaku, pod koniec dodaj makaron i wymieszaj.
Makaron podawaj z parmezanem i bazylią.

-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Makaron z truskawkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Informacje dietetyczne - penne alla vodka
Wartości odżywcze penne alla vodka
Do makaronu możesz dodać piersi z kurczaka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w penne alla vodka
Lista alergenów dla penne alla vodka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
Więcej informacji na temat penne alla vodka
Penne alla vodka to niezwykłe połączenie makaronu w sosie pomidorowym na bazie passaty i śmietanki oraz wódki.
Sos włoski z wódką na bazie pomidorów to nietypowe połączenie, któremu powinniście dać szansę, zyskuje on popularność na całym Świecie.
Poznaj mój dzisiejszy przepis na penne alla vodka będzie to najlepszy pomysł na smaczny posiłek dla całej Twojej rodziny. Przygotuj makaron na obiad lub kolację w gronie rodziny, lub przyjaciół.
Zatem, jak zrobić penne alla vodka?
Do jego przygotowania będziesz potrzebować: makaron, cebulę, czosnek, passatę pomidorową, śmietankę, odrobinę wódki, makaron penne, parmezan oraz bazylia.
W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby danie było w wersji bezglutenowej, skorzystaj np. z makaronu gryczanego. Należy pamiętać, że jest to makaron najczęściej z pszenicy, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Warto dodawać do większości dań takie warzywa jak cebula i czosnek, ponieważ są one bogactwem witamin.
Cebula jest warzywem bogatym w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.
Cebula oprócz swoich zdolności do zwiększenia naszej odporności ma właściwości przeciwcukrzycowe, co będzie ważną informacją szczególnie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Dokładnie jak przygotować mój prosty przepis opisuję nieco niżej.
Szacunkowy koszt przygotowania penne alla vodka
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023