Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
- Mąka żytnia typ 2000 (300 g)
- Jajko - 2 jajka do ciasta, 2 jajka do sera (4 szt.)
- Drożdże świeże (25 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Erytrytol (55 g)
- Miód (60 g)
- Mleko 2% (150 ml)
- Jagody (200 g)
- Ser twarogowy chudy (500 g)
Przepis na pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru krok po kroku
Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże pokrusz i umieść w misce. Dodaj łyżkę mąki, erytrytolu oraz 4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj aż się wszystko połączy. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryj ściereczką.
Resztę mąki i mleka włóż do miski. Dodaj 2 jajka, olej, miód oraz wyrośnięty rozczyn. Zmiksuj wszystko na gładką masę mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godziny. Powinno być ciepło i miska powinna być przykryta ściereczką.
Masa serowa: ser wymieszaj widelcem razem z jajkami erytrytolem oraz aromatem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Wyrób je przez chwilę. Ciasto może się nieco kleić - możesz moczyć ręce w oleju kiedy będziesz formować drożdżówki.
Rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta na grubość 0,5 cm. Podziel je na 8 równych kawałków. Na połowie każdego prostokąta wyłóż ser i posyp jagodami. Złóż prostokąt na pół (nieposmarowaną częścią przykryj masę serową i owoce) i zwiń drożdżówki wkoło tworząc ślimaczka. Zrób tak z resztą drożdżówek. Jeśli zostaną owoce można nimi posypać drożdżówki po wierzchu,
Na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż drożdżówki zachowując odstęp minimum 5 cm.
Piecz drożdżówki w 175 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
Więcej informacji na temat pełnoziarnistych drożdżówek z serem i jagodami bez cukru
Dietetyczna wersja drożdżówek z serem i jagodami. Taka zawijana drożdżówka to super propozycja jeśli ograniczasz w diecie podaż cukru. Dzięki wymianie mąki pszennej na mąkę pełnoziarnistą zwiększasz wartość odżywczą potrawy.
Drożdżówka jest zrobiona z erytrytolem, czyli zamiennikiem cukru. Są słodkie i bardzo sycące dzięki wysokiej zawartości błonnika. Śmiało można taką pyszną drożdżówkę zaserwować na drugie śniadanie. Masa serowa z twarogu białego i pysznymi jagodami jest cudownie słodka i przepyszna. Ser biały warto wzbogacić o aromat waniliowy. Smak będzie nieziemski.
Alergeny w pełnoziarnistych drożdżówkach z serem i jagodami bez cukru
Lista alergenów dla pełnoziarnistych drożdżówek z serem i jagodami bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser twarogowy chudy
Wartości odżywcze pełnoziarnistych drożdżówek z serem i jagodami bez cukru
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.