Przepis na pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem krok po kroku
- Ser twarogowy półtłusty 500 g
- Banan 360 g
- Mąka żytnia typ 2000 80 g
- Masło 5 g
- Dżem śliwkowy niskosłodzony 100 g
Do dużej miski dodaj obrane i pokrojone w większe kawałki banany. Rozgnieć widelcem.
Dodaj do bananów ser oraz kilka kropel aromatu śmietankowego. Zmiksuj blenderem. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Dodaj masło na patelnię, rozgrzej i nakładaj po 1 łyżkę masy – twórz okrągłe placki.
Usmaż placuszki najlepiej pod przykryciem aż będą ścięte – wtedy przekręć na drugą stronę. Placki mają być złocistego koloru. Nie smaż na zbyt dużym ogniu, ponieważ mogłyby się przypalić.
Placuszki podawaj z dżemem.
-
Placek bananowiec
-
Pancakes bananowe
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki z banana i jajek
-
Placki bananowe z jogurtem
-
Placki z bananami i jajkiem
-
Placki bananowe

(liczba kalorii)
Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem - cechy przepisu
Więcej o Pełnoziarnistych bananowych placuszkach twarogowych bez jajek z dżemem
Te racuchy z twarogiem są bez jajek. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że danie jest wartościowe i pożądane w jadłospisie osób, które dbają o swoje zdrowie. Zamiast jajek użyto tu bananów. Banany świetnie sprawdzają się jako zamiennik jajka. Świetnie zlepiają masę i nadają subtelnej słodyczy. Jak placki z twarogu klasyczne można podawać je na wiele różnych sposobów.
Wartości odżywcze Pełnoziarnistych bananowych placuszków twarogowych bez jajek z dżemem
Energia i białka
(260g)
Węglowodany w pełnoziarnistych bananowych placuszkach twarogowych bez jajek z dżemem
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy w przepisie na pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem
(260g)
Składniki mineralne w przepisie na pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem
(260g)
-
twaróg,
banan,
mąka żytnia,
masło,
śliwki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Pełnoziarnistych bananowych placuszkach twarogowych bez jajek z dżemem
Lista alergenów dla Pełnoziarnistych bananowych placuszków twarogowych bez jajek z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000