Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem

Opublikowano: 05.03.2021 r., 19:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pełnoziarniste placuszki bananowe z dżemem
Placuszki twarogowe bez jajek
Zdrowa wersja placuszków twarogowych bez jajek. Zamiast jajek dodano banany, które są bardzo dobrym zamiennikiem jajek. By wzbogacić wartości odżywcze dodano mąkę pełnoziarnistą.
Przygotowanie 30 min
312 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (500 g)
  • Banan (360 g)
  • Mąka żytnia typ 2000 (80 g)
  • Masło (5 g)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat śmietankowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem krok po kroku

Do dużej miski dodaj obrane i pokrojone w większe kawałki banany. Rozgnieć widelcem.

Dodaj do bananów ser oraz kilka kropel aromatu śmietankowego. Zmiksuj blenderem. Dodaj mąkę i wymieszaj.

Dodaj masło na patelnię, rozgrzej i nakładaj po 1 łyżkę masy – twórz okrągłe placki.

Usmaż placuszki najlepiej pod przykryciem aż będą ścięte – wtedy przekręć na drugą stronę. Placki mają być złocistego koloru. Nie smaż na zbyt dużym ogniu, ponieważ mogłyby się przypalić.

Placuszki podawaj z dżemem.

Jak oceniasz przepis na pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat pełnoziarnistych bananowych placuszków twarogowych bez jajek z dżemem

Te racuchy z twarogiem są bez jajek. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że danie jest wartościowe i pożądane w jadłospisie osób, które dbają o swoje zdrowie. Zamiast jajek użyto tu bananów. Banany świetnie sprawdzają się jako zamiennik jajka. Świetnie zlepiają masę i nadają subtelnej słodyczy. Jak placki z twarogu klasyczne można podawać je na wiele różnych sposobów.

Alergeny w pełnoziarnistych bananowych placuszkach twarogowych bez jajek z dżemem

Lista alergenów dla Pełnoziarnistych bananowych placuszków twarogowych bez jajek z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000

Wartości odżywcze pełnoziarnistych bananowych placuszków twarogowych bez jajek z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
120.31
312.81
Białko (g)
6.91
17.96
Fenyloalanina (mg)
0.29
0.77
Brak danych dla: mąka żytnia typ 2000.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
18.32
47.64
Węglowodany przyswajalne (g)
15.46
40.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.86
7.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
2.74
7.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.03
5.29
Tłuszcze nienasycone (g)
0.70
1.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.52
1.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.47
Cholesterol (mg)
9.16
23.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
22.09
57.42
Witamina B6 (mg)
0.19
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.54
Witamina C (mg)
4.43
11.52
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.12
Witamina E (mg)
0.10
0.27
Retinol (µg (mcg))
20.44
53.13
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.33
0.85
Niacyna (mg)
0.50
1.29
Foliany (µg (mcg))
16.89
43.93
Beta karoten (µg (mcg))
16.47
42.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
151.27
393.30
Potas (mg)
184.29
479.15
Wapń (mg)
44.38
115.40
Fosfor (mg)
122.64
318.87
Magnez (mg)
25.77
67.00
Żelazo (mg)
0.50
1.31
Cynk (mg)
0.63
1.65
Miedź (mg)
0.09
0.23
Mangan (mg)
0.58
1.52
Szacunkowy indeks glikemiczny pełnoziarnistych bananowych placuszków twarogowych bez jajek z dżemem 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pełnoziarnistych bananowych placuszków twarogowych bez jajek z dżemem

Koszt składników
22.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Banan
360 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Mąka żytnia typ 2000
80 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 80 g
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
100 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 100 g
Koszt składników
22.40