Przepis na pęczotto krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Do garnuszka wlej wodę i dodaj odrobinę soli, gdy zacznie się gotować wsyp kaszę pęczak.

Gotuj pod przykryciem około 15 minut do momentu, aż kasza się wchłonie.

W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka w drobną kosteczkę.

Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodaj pokrojoną pierś z kurczaka. Całość przypraw według uznania i dokładnie wymieszaj.

Podczas smażenia kurczaka, pokrój cukinię i cebulkę drobno w kosteczkę.

Dodaj warzywa na patelnię, całość smaż do momentu, aż cukinia i cebula będą miękkie.

Na patelnię wsyp kaszę pęczak i podlej wodą.

Pod koniec smażenia całość posyp startą mozzarellą.

Gotowe danie wyłóż na talerz.

Pęczotto podane w czarnym naczyniu
Pęczotto
Koszt przygotowania dania
6.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
503 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
32

Pęczotto - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Pęczotcie

Pęczotto to doskonały pomysł na obiad, który można przygotować dla całej rodziny. Przepis na pęczotto jest odpowiednikiem popularnego risotto, które przygotowuje się bardzo podobnie. Głównym składnikiem potrawy jest kasza pęczak. Danie jest pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Jak zrobić pęczotto? Poznaj sprawdzony przepis na pęczotto z warzywami i kurczakiem! Do garnuszka wlej wodę i dodaj odrobinę soli, gdy zacznie się gotować wsyp kaszę pęczak. Gotuj pod przykryciem około 15 minut do momentu, aż kasza się wchłonie. W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojoną pierś z kurczaka. Całość przypraw np. bazylią suszoną, oregano, papryką słodką i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podczas smażenia kurczaka, pokrój cukinię i cebulkę drobno w kosteczkę. Dodaj warzywa na patelnię, całość smaż do momentu, aż cukinia i cebula będą miękkie. Na patelnię wsyp kaszę pęczak i podlej wodą. Pod koniec smażenia całość posyp startą mozzarellą. Gotowe danie wyłóż na talerz.

Pęczotto to domowe i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się dla każdego. Kasza powinna jak najczęściej gościć na naszych talerzach, ze względu na swoje dobroczynne właściwości zdrowotne.

Kasza pęczak zawiera 345 kcal w 100 gramach, 8.4 g białka, 2 g tłuszczu i 74.9 g węglowodanów w tym 5.4 g błonnika. Jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych w szczególności potasu, sodu, wapnia i magnezu. Spożywanie kaszy pęczak wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wpływa korzystnie na osoby, które są narażone na choroby układu krążenia. Pęczak jest bogaty w wapń, co ma istotny wpływ na prawidłową budowę kości, przez co zapobiega chorobom układu kostnego. Warto wspomnieć, że kasza jest bardzo sycąca i odżywcza, dlatego dla osób, które chcą zredukować masę ciała, może być istotnym produktem w jadłospisie. Bezwzględnym przeciwwskazaniem spożywania kaszy pęczak jest przez osoby, które chorują na celiakię, ponieważ pęczak posiada gluten, dlatego należy całkowicie go wykluczyć z diety.

Wartości odżywcze Pęczotta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
125.95 kcal
503.80 kcal
Białko
9.44 g
37.75 g
Fenyloalanina
0.33 mg
1.33 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej

Węglowodany w pęczotcie

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
12.86 g
51.46 g
Węglowodany przyswajalne
10.31 g
41.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.55 g
10.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
4.21 g
16.86 g
Tłuszcze nasycone
1.17 g
4.66 g
Tłuszcze nienasycone
3.05 g
12.19 g
Tłuszcze jednonasycone
1.85 g
7.38 g
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.89 g
3.56 g
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: kasza jęczmienna pęczak.
czytaj dalej
Cholesterol
21.40 mg
85.60 mg

Witaminy w przepisie na pęczotto

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina C
8.00 mg
32.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pęczotto

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
78.27 mg
313.10 mg
Potas
226.40 mg
905.60 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
70.25 mg
281.00 mg
Żelazo
0.59 mg
2.34 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Pęczotta 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Pęczotcie

Lista alergenów dla Pęczotta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Cena przygotowania Pęczotta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna pęczak
50 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Ser mozzarella light
30 g
4.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 30 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na pęczotto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób