Pęczotto
- Kasza jęczmienna pęczak (50 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Cukinia (150 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Ser mozzarella light (30 g)
Przepis na pęczotto krok po kroku
Do garnuszka wlej wodę i dodaj odrobinę soli, gdy zacznie się gotować wsyp kaszę pęczak.
Gotuj pod przykryciem około 15 minut do momentu, aż kasza się wchłonie.
W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka w drobną kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodaj pokrojoną pierś z kurczaka. Całość przypraw według uznania i dokładnie wymieszaj.
Podczas smażenia kurczaka, pokrój cukinię i cebulkę drobno w kosteczkę.
Dodaj warzywa na patelnię, całość smaż do momentu, aż cukinia i cebula będą miękkie.
Na patelnię wsyp kaszę pęczak i podlej wodą.
Pod koniec smażenia całość posyp startą mozzarellą.
Gotowe danie wyłóż na talerz.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat pęczotta
Pęczotto to doskonały pomysł na obiad, który można przygotować dla całej rodziny. Przepis na pęczotto jest odpowiednikiem popularnego risotto, które przygotowuje się bardzo podobnie. Głównym składnikiem potrawy jest kasza pęczak. Danie jest pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Jak zrobić pęczotto? Poznaj sprawdzony przepis na pęczotto z warzywami i kurczakiem! Do garnuszka wlej wodę i dodaj odrobinę soli, gdy zacznie się gotować wsyp kaszę pęczak. Gotuj pod przykryciem około 15 minut do momentu, aż kasza się wchłonie. W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojoną pierś z kurczaka. Całość przypraw np. bazylią suszoną, oregano, papryką słodką i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podczas smażenia kurczaka, pokrój cukinię i cebulkę drobno w kosteczkę. Dodaj warzywa na patelnię, całość smaż do momentu, aż cukinia i cebula będą miękkie. Na patelnię wsyp kaszę pęczak i podlej wodą. Pod koniec smażenia całość posyp startą mozzarellą. Gotowe danie wyłóż na talerz.
Pęczotto to domowe i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się dla każdego. Kasza powinna jak najczęściej gościć na naszych talerzach, ze względu na swoje dobroczynne właściwości zdrowotne.
Kasza pęczak zawiera 345 kcal w 100 gramach, 8.4 g białka, 2 g tłuszczu i 74.9 g węglowodanów w tym 5.4 g błonnika. Jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych w szczególności potasu, sodu, wapnia i magnezu. Spożywanie kaszy pęczak wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wpływa korzystnie na osoby, które są narażone na choroby układu krążenia. Pęczak jest bogaty w wapń, co ma istotny wpływ na prawidłową budowę kości, przez co zapobiega chorobom układu kostnego. Warto wspomnieć, że kasza jest bardzo sycąca i odżywcza, dlatego dla osób, które chcą zredukować masę ciała, może być istotnym produktem w jadłospisie. Bezwzględnym przeciwwskazaniem spożywania kaszy pęczak jest przez osoby, które chorują na celiakię, ponieważ pęczak posiada gluten, dlatego należy całkowicie go wykluczyć z diety.
Alergeny w pęczotcie
Lista alergenów dla Pęczotta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna pęczak
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
Wartości odżywcze pęczotta
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.