Patisony marynowane
- Patison (2000 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Ocet spirytusowy (400 ml)
- Cukier - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
Przepis na patisony marynowane krok po kroku
Patisony umyj dokładnie i ułóż w wyparzonych słoikach.
Do każdego słoika włóż po liściu laurowym, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 5 ziarenek pieprzu.
Cebulę i marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w słoikach z patisonami.
Do każdego słoika dodaj także po 1-2 ząbki czosnku.
W garnku zagotuj 6 szklanek wody, ocet, cukier oraz 5 płaskich łyżek stołowych soli.
Stoiki zalej gorącą zalewą i zakręć je przykrywkami.
Patisony marynowane pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Po tym czasie słoiki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Marynata do żeberek
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Solanka do mięsa
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Marynata do karkówki z piekarnika
-
Marynata do tofu
-
Marynata do indyka
-
Marynata do kaczki
-
Marynata do golonki
-
Solanka do szynki
-
Marynata do mięsa
-
Marynata do sarniny
-
Klasyczna marynata do karkówki
-
Tradycyjna marynata do karkówki
-
Marynaty
Więcej informacji na temat patisonów marynowanych
Patisony marynowane w occie to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Pyszne patisony marynowane możesz wykorzystać jako przekąskę lub dodatek do obiadu. Przepis na patisony marynowane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: patisony, cebula, marchew, czosnek, ocet spirytusowy, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w ziarnach.
A jak zrobić patisony marynowane? Patisony umyj dokładnie i ułóż w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włóż po liściu laurowym, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 5 ziarenek pieprzu. Cebulę i marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w słoikach z patisonami. Do każdego słoika dodaj także po 1-2 ząbki czosnku. W garnku zagotuj 6 szklanek wody, ocet, cukier oraz 5 płaskich łyżek stołowych soli. Stoiki zalej gorącą zalewą i zakręć je przykrywkami. Patisony marynowane pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie słoiki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.
Patisony to dobre źródło witamin oraz składników mineralnych. W dyni znajdziemy następujące witaminy: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest niezwykle ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, ponieważ witamina ta wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Do składników mineralnych występujących w dyni możemy zaliczyć: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Patison jest produktem niskokalorycznym.
Podsumowując: pyszne patisony marynowane świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw. Zalewa do patisonów przygotowywana jest na bazie octu, cukru oraz przypraw. Patisony marynowane to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Produkty niezbędne do przygotowania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Patisony stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Alergeny w patisonach marynowanych
Lista alergenów dla patisonów marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na patisony marynowane
Wartości odżywcze patisonów marynowanych
Patisony marynowane to doskonała propozycja na dodatek do potraw. Małe dynie stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.