Pâte feuilletée
- Masło (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Sól (2 g)
Przepis na pâte feuilletée krok po kroku
50 g masła roztop w rondelku lub w mikrofali.
Masło wymieszaj z 180 ml wody i szczyptą soli.
Mąkę delikatnie przesiej do maślanej masy i wymieszaj łyżką, a następnie, gdy ciasto nieco ostygnie za pomocą dłoni. Ciasto powinno być puszyste i lekko klejące.
Ciasto owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1,5 h.
Kostkę masła pokrój na małe kawałki i za pomocą rąk rozpłaszcz je nieco. Ułóż je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na cienką masę. Maksymalna grubość to około 2 cm, a brzegi powinny być nieco cieńsze.
Masło wstaw do lodówki na 30 minut.
Wyjmij z lodówki ciasto i masło. Masło ułóż na środku ciasta.
Rogi ciasta zawiń na masło i sklej ze sobą
Ciasto rozwałkuj na dłuższy prostokąt. Ciasto złóż na 3 części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1,5 h.
Ciasto rozwałkuj ponownie na długi prostokąt i złóż na 3 części. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 h. Postępuj tak kolejne 4 razy.
Po ostatnim razie rozwałkuj ciasto na 1 cm. Możesz użyć go do dowolnych wypieków.
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Croissant
-
Parówka w cieście
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Kremówki
-
Pastel de nata
-
Kurczak w cieście francuskim
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Polędwica wellington
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie
Więcej informacji na temat pâte feuilletée
Pâte feuilletée, to nic innego jak ciasto francuskie. To przygotowywane w domu jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom masła. To domowe ciasto francuskie jest tak szybkie i łatwe, a także o wiele lepsze niż kupione w sklepie arkusze ciasta francuskiego. Będziesz się zastanawiać, dlaczego nie zrobiłeś go wcześniej! Dowiedz się, jak je zrobić i używaj go we wszystkich przepisach, które wymagają puszystego, maślanego ciasta. Ciasto francuskie, znane również jako pâte feuilletée, to ciasto wytwarzane przez laminowanie. Mrożone arkusze ciasta francuskiego są łatwe do kupienia w sklepie, ale po wypróbowaniu tego szybkiego przepisu na domowe ciasto francuskie nigdy nie będziesz chciał wracać do kupionego w sklepie. Dzięki jakości użytych składników naprawdę poczujesz różnicę, gdy zrobisz ciasto francuskie od podstaw.
Przepis na pâte feuilletée to doskonałe rozwiązanie na pyszny domowy wypiek, który będzie stanowił dobrą bazę wielu innych dań.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pâte feuilletée, by było domowe, a przy tym łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Powstaje z niego najlepsze ciasto francuskie. W dodatku wszystkie składniki są łatwo dostępne, wiec na pewno masz je już w swoim domu. To dobre rozwiązanie dla miłośników prostych przepisów na smaczne dania. Choć bez problemu można kupić je w każdym sklepie, to jednak najlepiej smakuje to przygotowane w domu. To ciasto jest kruche, chrupiące i maślane, podobnie jak klasyczne ciasto francuskie, które wymaga czasu i dużo wałkowania. Kolejną zaletą jest to, że możesz napełnić je dowolnym nadzieniem, które odpowiada Twoim upodobaniom, od pikantnych po słodkie. Jeśli nie udało ci się go zużyć w całości, to nic nie szkodzi, to ciasto nie psuje się po jednym dniu. Możesz przechowywać domowe ciasto francuskie w lodówce przez kilka dni. Upewnij się jednak, że jest zapakowane w plastikową folię. Możesz je również zamrozić. Dobrze zawiń je w folię i umieść w torbie lub pojemniku do zamrażania. W takich warunkach może być przechowywane w zamrażarce do miesiąca.
Alergeny w pâte feuilletée
Lista alergenów dla pâte feuilletée przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pâte feuilletée
To ciasto zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego dobrze by nie pojawiało się w diecie zbyt często.
Energia i białka
(452g)
Węglowodany
(452g)
Tłuszcze
(452g)
Witaminy
(452g)
Składniki mineralne
(452g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.