Przepis na patatnik krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce na średnich oczkach.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i również zetrzyj na tarce.

Do miski wbij jajka i ubij, dodaj do nich sól, pieprz i pieprz ziołowy.

Ziemniaki dodaj do jajek, jeśli puściły sok, odlej nadmiar do zlewu.

Boczek pokrój w kostkę i dodaj do masy.

Wymieszaj masę i dodaj mąkę, wymieszaj do połączenia składników.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wyłóż ciasto na patatnik.

Smaż na średnim ogniu przez 7-8 minut z jednej strony.

Placek powinien być rumiany i miękki w środku.

Patatnik podany w żeliwnym naczyniu, który stoi na drewnianym blacie.
Patatnik
Koszt przygotowania dania
18.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
729 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Patatnik - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o patatnik

Patatnik to tradycyjny wyrób kuchni bałkańskiej, przygotowywany na bazie startych ziemniaków placek jest doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Placek przypomina nieco tradycyjne polskie placki, jest jednak większy, a ziemniaki są tarte na wiórki. Przepis na patatnik jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przyrządzić. Do zrobienia placka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajko, cebula, czosnek, boczek wędzony, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, mąka pszenna.

Jak zrobić patatnik? Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i również zetrzyj na tarce. Do miski wbij jajka i ubij, dodaj do nich sól, pieprz i pieprz ziołowy. Ziemniaki dodaj do jajek, jeśli puściły sok, odlej nadmiar do zlewu. Boczek pokrój w kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj masę i dodaj mąkę, wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wyłóż ciasto na patatnik. Smaż na średnim ogniu przez 7-8 minut z jednej strony. Placek powinien być rumiany i miękki w środku. Podawaj go z kwaśną śmietaną lub serem sirene.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawny. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Zawierają mało kalorii i mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Dzięki temu ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi na dietach redukcyjnych. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Jajka dodane do placków pomagają nadać im zwartej konsystencji. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszny placek patatnik to doskonała propozycja na szybki bez mięsny obiad dla całej rodziny. Placek ziemniaczany jest syty i zawiera dość sporą ilość kalorii. Możesz ją ograniczyć, używając mniej tłuszczu do smażenia.

Wartości odżywcze patatnik

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
243.23 kcal
729.70 kcal
Białko
7.57 g
22.72 g

Węglowodany w patatnik

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
14.70 g
44.09 g
Węglowodany przyswajalne
13.48 g
40.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.22 g
3.66 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
17.07 g
51.22 g
Tłuszcze nasycone
3.01 g
9.02 g
Tłuszcze nienasycone
14.07 g
42.20 g
Tłuszcze jednonasycone
9.95 g
29.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.12 g
12.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
59.09 mg
177.28 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na patatnik

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.26 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.22 mg
6.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.16 µg (mcg)
69.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na patatnik

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
217.64 mg
652.92 mg
Potas
330.15 mg
990.45 mg
Wapń
16.52 mg
49.57 mg
Fosfor
110.79 mg
332.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.60 mg
61.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.13 mg
3.38 mg
Cynk
0.76 mg
2.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny patatnik 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w patatnik

Lista alergenów dla patatnik przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania patatnik

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na patatnik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób