Patatnik
- Ziemniaki późne - 10 średnich sztuk (1000 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
Przepis na patatnik krok po kroku
Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i również zetrzyj na tarce.
Do miski wbij jajka i ubij, dodaj do nich sól, pieprz i pieprz ziołowy.
Ziemniaki dodaj do jajek, jeśli puściły sok, odlej nadmiar do zlewu.
Boczek pokrój w kostkę i dodaj do masy.
Wymieszaj masę i dodaj mąkę, wymieszaj do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wyłóż ciasto na patatnik.
Smaż na średnim ogniu przez 7-8 minut z jednej strony.
Placek powinien być rumiany i miękki w środku.
Więcej informacji na temat patatnik
Patatnik to tradycyjny wyrób kuchni bałkańskiej, przygotowywany na bazie startych ziemniaków placek jest doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Placek przypomina nieco tradycyjne polskie placki, jest jednak większy, a ziemniaki są tarte na wiórki. Przepis na patatnik jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przyrządzić. Do zrobienia placka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajko, cebula, czosnek, boczek wędzony, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, mąka pszenna.
Jak zrobić patatnik? Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i również zetrzyj na tarce. Do miski wbij jajka i ubij, dodaj do nich sól, pieprz i pieprz ziołowy. Ziemniaki dodaj do jajek, jeśli puściły sok, odlej nadmiar do zlewu. Boczek pokrój w kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj masę i dodaj mąkę, wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wyłóż ciasto na patatnik. Smaż na średnim ogniu przez 7-8 minut z jednej strony. Placek powinien być rumiany i miękki w środku. Podawaj go z kwaśną śmietaną lub serem sirene.
Ziemniaki są warzywem lekkostrawny. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Zawierają mało kalorii i mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Dzięki temu ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi na dietach redukcyjnych. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Jajka dodane do placków pomagają nadać im zwartej konsystencji. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszny placek patatnik to doskonała propozycja na szybki bez mięsny obiad dla całej rodziny. Placek ziemniaczany jest syty i zawiera dość sporą ilość kalorii. Możesz ją ograniczyć, używając mniej tłuszczu do smażenia.
Alergeny w patatnik
Lista alergenów dla patatnik przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze patatnik
Patatnik to danie zawierające bardzo dużo błonnika pokarmowego. Jest także doskonałym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin. Możesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii poprzez dodanie mniejszej ilości oleju do smażenia.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.