Pasztet z warzyw z rosołu

Opublikowano: 01.09.2022 r., 16:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet warzywny na chlebie
Pasztet z warzyw z rosołu
Pasztet z warzyw z rosołu to doskonała propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Pasztet zrobiony w domu jest znacznie zdrowszą alternatywą, dostępnego w sklepie wyrobu. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
111 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Marchewka - ugotowana, z rosołu (400 g)
  • Pietruszka - ugotowana, z rosołu (250 g)
  • Seler korzeniowy - ugotowany, z rosołu (150 g)
  • Cebula - ugotowana, z rosołu (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Koncentrat pomidorowy (10 g)
  • Kasza jaglana (50 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, foremka keksówka, miska, maszynka do mielenia

Przepis na pasztet z warzyw z rosołu krok po kroku

Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź ją i pozostaw do wystudzenia.

Ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu zmiel w maszynce na jednolitą masę.

Następnie do warzyw dodaj ugotowaną kaszę, jajka, 2 łyżki stołowe sosu sojowego oraz po pół łyżeczki przypraw.

Składniki dokładnie wymieszaj i jeszcze raz zmiel masę w maszynce do mielenia.

Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej.

Do masy dodaj pozostałą bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.

Masę na pasztet przelej do blaszki.

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Pasztet podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pasztet z warzyw z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z warzyw z rosołu

Pasztet z warzyw z rosołu to doskonały pomysł na domowy wyrób, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Pyszny pasztet z warzyw z rosołu stanowi świetną propozycję na wykorzystanie ugotowanych warzyw. Sprawdzony przepis na pasztet z warzyw z rosołu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasztetu potrzebne będą następujące produkty: marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, jajka, bułka tarta, koncentrat pomidorowy, kasza jaglana, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy oraz gałka muszkatołowa.

Jak zrobić pasztet z warzyw z rosołu? Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź ją i pozostaw do wystudzenia. Ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu zmiel w maszynce na jednolitą masę. Następnie do warzyw dodaj ugotowaną kaszę, jajka, 2 łyżki stołowe sosu sojowego oraz po pół łyżeczki przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj i jeszcze raz zmiel masę w maszynce do mielenia. Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej. Do masy dodaj pozostałą bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Masę na pasztet przelej do blaszki. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Pasztet podawaj z ulubionymi dodatkami.

Marchew i seler to warzywa korzeniowe bardzo często wykorzystywane w kuchni. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Seler natomiast ma silne właściwości moczopędne i jest niskokaloryczny.

Podsumowując łatwy i szybki w przygotowaniu pasztet z warzyw z rosołu sprawdzi się doskonale jako domowe smarowidło na kanapki. Dobry pasztet możesz podać też, jako przystawkę zapiekając go w cieście francuskim i podając z konfiturą z żurawiny. Pasztet możesz przechowywać w lodówce przez około 7 dni.

Alergeny w pasztecie z warzyw z rosołu

Lista alergenów dla pasztetu z warzyw z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze pasztetu z warzyw z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Pasztet z warzyw z rosołu to doskonała propozycja na wykorzystanie pozostałości po przygotowaniu zupy. Pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
92.50
111.00
Białko (g)
2.82
3.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
14.43
17.32
Węglowodany przyswajalne (g)
11.70
14.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.73
3.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
2.95
3.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
0.89
Tłuszcze nienasycone (g)
2.20
2.64
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.47
1.77
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
0.88
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.54
40.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
288.82
346.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.15
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.11
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.79
9.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.22
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
0.77
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.43
17.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.77
0.92
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.02
37.23
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2723.94
3268.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
68.91
82.69
Potas (mg)
268.12
321.75
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.10
44.52
Fosfor (mg)
67.51
81.01
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.46
19.75
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
1.03
Cynk (mg)
0.43
0.51
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z warzyw z rosołu 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z warzyw z rosołu

Koszt składników
36.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
400 g
ugotowana, z rosołu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Pietruszka
250 g
ugotowana, z rosołu
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 250 g
Seler korzeniowy
150 g
ugotowany, z rosołu
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula
200 g
ugotowana, z rosołu
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Koncentrat pomidorowy
10 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Kasza jaglana
50 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.80