Pasztet z warzyw z rosołu

Opublikowano: 01.09.2022 r.
Marchewka, pietruszka, seler korzeniowy i cebula – to główne bohaterowie naszego pasztetu z warzyw z rosołu. Dodajemy do nich jeszcze jajka, kaszę jaglaną i bułkę tartą, co nadaje całości idealną konsystencję. Trochę koncentratu pomidorowego i odrobina oleju rzepakowego dopełniają smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Marchewka - 400 g (ugotowana, z rosołu)
- Pietruszka - 250 g (ugotowana, z rosołu)
- Seler korzeniowy - 150 g (ugotowany, z rosołu)
- Cebula - 200 g (ugotowana, z rosołu)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Koncentrat pomidorowy - 10 g
- Kasza jaglana - 50 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, foremka keksówka, miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź ją i pozostaw do wystudzenia.
- Ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu zmiel w maszynce na jednolitą masę.
- Następnie do warzyw dodaj ugotowaną kaszę, jajka, 2 łyżki stołowe sosu sojowego oraz po pół łyżeczki przypraw.
- Składniki dokładnie wymieszaj i jeszcze raz zmiel masę w maszynce do mielenia.
- Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej.
- Do masy dodaj pozostałą bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
- Masę na pasztet przelej do blaszki.
- Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
- Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Pasztet podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Pasztet z warzyw z rosołu to doskonała propozycja na wykorzystanie pozostałości po przygotowaniu zupy. Pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny