Przepis na pasztet z selera krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, patelnia mała, robot kuchenny, tarka, miska, szpatułka, foremka aluminiowa do pasztetu

Selera obierz i pokrój w równe kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą 1 cm ponad kawałki i gotuj około 30-40 minut na małym ogniu. Seler po ugotowaniu ma być lekko twardy.

Kawałki selera pozostaw do wystudzenia.

W tym czasie zetrzyj marchewkę na małych oczkach.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę.

Cebulę zeszklij a następnie dodaj do niej drobno posiekany czosnek. Podsmaż delikatnie przez 1 minutę.

Selera oraz cebulę z czosnkiem przełóż do robota kuchennego i rozdrobnij.

Masę przełóż do miski z marchewką, dodaj jajka, bułkę tartą, sporą szczyptę majeranku, soli oraz pieprzu.

Całość dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do foremek.

Pasztet piecz 70 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet z selera podany na drewnianej desce, z natką pietruszki, w tle pieczywo i pomidory.
Pasztet z selera
Koszt przygotowania dania
9.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
61 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
42

Pasztet z selera - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z selera

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.

Pasztet z selera to jedna z odmian pasztetu wegetariańskiego, którą można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet warzywny z selera to pyszny dodatek do pieczywa lub ciekawa przystawka. Dobry pasztet wegetariański z marchewki to idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia.

Dobry przepis na pasztet z selera jest łatwy w przygotowaniu. Pasztet wegetariański z selera i cebuli jest podobny w przygotowaniu jak tradycyjny pasztet mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Marchewkę możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Pasztet z selera możesz przygotować z użyciem kaszy, cukinii, soczewicy, batatów czy żurawiny i pieczarek. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Jak zrobić pasztet z selera oraz jakie dodać przyprawy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Fit pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.

Wartości odżywcze pasztetu z selera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kalorie)
118.49 kcal
61.61 kcal
Białko
4.26 g
2.22 g

Węglowodany w pasztecie z selera

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany
10.52 g
5.47 g
Węglowodany przyswajalne
8.94 g
4.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.58 g
0.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz
6.77 g
3.52 g
Tłuszcze nasycone
1.27 g
0.66 g
Tłuszcze nienasycone
5.49 g
2.86 g
Tłuszcze jednonasycone
3.72 g
1.94 g
Tłuszcze wielonasycone
1.77 g
0.92 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko, bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol
74.95 mg
38.97 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z selera

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina A
108.70 µg (mcg)
56.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.99 mg
3.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina E
0.31 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
32.23 µg (mcg)
16.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.84 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.94 µg (mcg)
10.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
758.81 µg (mcg)
394.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z selera

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód
128.34 mg
66.74 mg
Potas
253.47 mg
131.80 mg
Wapń
52.26 mg
27.17 mg
Fosfor
122.47 mg
63.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.94 mg
9.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.06 mg
0.55 mg
Cynk
0.57 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z selera 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z selera

Lista alergenów dla pasztetu z selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania pasztetu z selera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
325 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 325 g
Cebula
0 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 0
0.00
Za 0 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
25 g
2.5 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 25 g
Marchewka
50 g
1 mała
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
29.30
Jak oceniasz przepis na pasztet z selera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób