Pasztet z selera
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (325 g)
- Cebula - 1 sztuka (0 g)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta - 2.5 łyżki (25 g)
- Marchewka - 1 mała (50 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na pasztet z selera krok po kroku
Selera obierz i pokrój w równe kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą 1 cm ponad kawałki i gotuj około 30-40 minut na małym ogniu. Seler po ugotowaniu ma być lekko twardy.
Kawałki selera pozostaw do wystudzenia.
W tym czasie zetrzyj marchewkę na małych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę.
Cebulę zeszklij a następnie dodaj do niej drobno posiekany czosnek. Podsmaż delikatnie przez 1 minutę.
Selera oraz cebulę z czosnkiem przełóż do robota kuchennego i rozdrobnij.
Masę przełóż do miski z marchewką, dodaj jajka, bułkę tartą, sporą szczyptę majeranku, soli oraz pieprzu.
Całość dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do foremek.
Pasztet piecz 70 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Chili con carne
-
Placek po węgiersku
-
Papryka faszerowana
-
Gulasz wołowy
-
Spaghetti bolognese
-
Leczo z cukinii
-
Kurczak curry
-
Frytki z batatów
-
Pierś z kaczki
-
Pizza z patelni
-
Gazpacho
-
Musaka
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Szakszuka klasyczna
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ceviche
-
Łazanki z kapustą
-
Kolacje dla dwojga
Więcej informacji na temat pasztetu z selera
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.
Pasztet z selera to jedna z odmian pasztetu wegetariańskiego, którą można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet warzywny z selera to pyszny dodatek do pieczywa lub ciekawa przystawka. Dobry pasztet wegetariański z marchewki to idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia.
Dobry przepis na pasztet z selera jest łatwy w przygotowaniu. Pasztet wegetariański z selera i cebuli jest podobny w przygotowaniu jak tradycyjny pasztet mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Marchewkę możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Pasztet z selera możesz przygotować z użyciem kaszy, cukinii, soczewicy, batatów czy żurawiny i pieczarek. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Jak zrobić pasztet z selera oraz jakie dodać przyprawy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.
Fit pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.
Alergeny w pasztecie z selera
Lista alergenów dla pasztetu z selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze pasztetu z selera
Pasztet z selera to wyśmienity wegetariański zamiennik pasztetu mięsnego. Jest pyszny, delikatny w smaku i pełen wartości odżywczych.
Energia i białka
(52g)
Węglowodany
(52g)
Tłuszcze
(52g)
Witaminy
(52g)
Składniki mineralne
(52g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.