Pasztet z selera

Opublikowano: 14.05.2021 r., 11:26 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet z selera na desce
Pasztet z selera
Wypróbuj przepis na najlepszy pasztet z selera. Wegetariańska propozycja na tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest pyszne i smakowite. Warto przygotować go nie tylko na świąteczny stół.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 110 min
61 kcal
Kcal w porcji
52 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (325 g)
  • Cebula - 1 sztuka (0 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (12 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta - 2.5 łyżki (25 g)
  • Marchewka - 1 mała (50 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, patelnia mała, robot kuchenny, tarka, miska, szpatułka, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet z selera krok po kroku

Selera obierz i pokrój w równe kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą 1 cm ponad kawałki i gotuj około 30-40 minut na małym ogniu. Seler po ugotowaniu ma być lekko twardy.

Kawałki selera pozostaw do wystudzenia.

W tym czasie zetrzyj marchewkę na małych oczkach.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę.

Cebulę zeszklij a następnie dodaj do niej drobno posiekany czosnek. Podsmaż delikatnie przez 1 minutę.

Selera oraz cebulę z czosnkiem przełóż do robota kuchennego i rozdrobnij.

Masę przełóż do miski z marchewką, dodaj jajka, bułkę tartą, sporą szczyptę majeranku, soli oraz pieprzu.

Całość dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do foremek.

Pasztet piecz 70 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na pasztet z selera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z selera

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.

Pasztet z selera to jedna z odmian pasztetu wegetariańskiego, którą można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet warzywny z selera to pyszny dodatek do pieczywa lub ciekawa przystawka. Dobry pasztet wegetariański z marchewki to idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia.

Dobry przepis na pasztet z selera jest łatwy w przygotowaniu. Pasztet wegetariański z selera i cebuli jest podobny w przygotowaniu jak tradycyjny pasztet mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Marchewkę możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Pasztet z selera możesz przygotować z użyciem kaszy, cukinii, soczewicy, batatów czy żurawiny i pieczarek. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Jak zrobić pasztet z selera oraz jakie dodać przyprawy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Fit pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.

Alergeny w pasztecie z selera

Lista alergenów dla pasztetu z selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pasztetu z selera

na 100g gotowej potrawy

Pasztet z selera to wyśmienity wegetariański zamiennik pasztetu mięsnego. Jest pyszny, delikatny w smaku i pełen wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kcal)
118.49
61.61
Białko (g)
4.26
2.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany (g)
10.52
5.47
Węglowodany przyswajalne (g)
8.94
4.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
0.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz (g)
6.77
3.52
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
0.66
Tłuszcze nienasycone (g)
5.49
2.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
1.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
0.92
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
74.95
38.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina A (µg (mcg))
108.70
56.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.99
3.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.21
Witamina E (mg)
0.31
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.23
16.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.84
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.94
10.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
758.81
394.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód (mg)
128.34
66.74
Potas (mg)
253.47
131.80
Wapń (mg)
52.26
27.17
Fosfor (mg)
122.47
63.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.94
9.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
0.55
Cynk (mg)
0.57
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z selera 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z selera

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
325 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 325 g
Cebula
0 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 0
0.00
Za 0 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
25 g
2.5 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 25 g
Marchewka
50 g
1 mała
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
29.30