Pasztet z sarny

Opublikowano: 28.04.2021 r., 17:47 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy pasztet z dziczyzny
Pasztet z sarny
Sprawdź najlepszy przepis na najsmaczniejszy pasztet z sarny. Pasztet z mięsa sarny oraz z dodatkiem wątróbki drobiowej jest delikatny w smaku i rozpływający się w ustach. Jest idealnym dodatkiem do pysznego pieczywa.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 190 min
74 kcal
Kcal w porcji
87 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Sarnina (500 g)
  • Wątróbka drobiowa (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula (50 g)
  • Olej rzepakowy (24 ml)
  • Czosnek (12 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Bułka pszenna - 1 kajzerka czerstwa (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, jałowiec
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, szpatułka, patelnia, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet z sarny krok po kroku

Zagotuj około 1 litr bulionu warzywnego.

Mięso z sarny dokładnie umyj i pokrój na 4-5 kawałki (jeśli jest w całości).

Mięso wrzuć do gotującego się bulionu, dodaj 2-3 ziarna jałowca, 2 ząbki czosnku i gotuj 45 minut.

Mięso pozostaw do ostudzenia. Pozostaw 1/4 szklanki płynu z gotowania mięsa.

Na patelni rozgrzej olej.

Na patelnie wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie zeszklij.

Na patelnię dodaj umytą wcześniej i oczyszczoną z błonek wątróbkę.

Wątróbkę podsmaż z cebulą przez 10 minut a następnie pozostaw do ostygnięcia.

Czerstwą bułkę namocz w wodzie.

Sarninę, wątróbkę z cebulą oraz bułkę zmiel.

Pasztet dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu.

Do pasztetu wbij jajka i dodaj około 1/4 szklanki wody z gotowania mięsa.

Pasztet dokładnie wymieszaj i przełóż do dwóch małych foremek do pieczenia lub jednej dużej.

Piecz 60-80 minut w temperaturze 250 stopni do momentu aż będzie pięknie zrumieniony.

Jak oceniasz przepis na pasztet z sarny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z sarny

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.

Pasztet z sarny to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Domowy, pieczony pasztet z sarny to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Ten możesz przygotować również z grzybami lub z żurawiną. Pasztet z grzybami będzie idealny na Boże Narodzenie a pasztet z żurawiną na Wielkanoc. Pasztet z dodatkiem sarniny warto przygotowywać częściej niż na święta.

Przepis na pasztet z sarny, nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do słoików. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Jeśli masz taką możliwość pasztet możesz przygotować z podrobów sarny. Mięso możesz wcześniej zamarynować. Marynata może być przygotowana z czerwonego wina, czosnku, goździków, jałowca, kolendry, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych oraz utartej skórki pomarańczy. Z tak przygotowanego mięsa przygotujesz najsmaczniejszy pasztet bożonarodzeniowy. Jak zrobić dobry pasztet z sarny dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.

Alergeny w pasztecie z sarny

Lista alergenów dla pasztetu z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna

Wartości odżywcze pasztetu z sarny

na 100g gotowej potrawy

Delikatny i zdrowy domowy pasztet z sarniny jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go raz na jakiś czas, szczególnie ze względu, że mięso z sarny jest bardzo zdrowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(87g)
Energia (kcal)
86.16
74.96
Białko (g)
8.46
7.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(87g)
Węglowodany (g)
2.88
2.51
Węglowodany przyswajalne (g)
2.67
2.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(87g)
Tłuszcz (g)
4.33
3.77
Tłuszcze nasycone (g)
2.02
1.76
Tłuszcze nienasycone (g)
2.31
2.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.60
1.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
0.62
Cholesterol (mg)
75.87
66.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(87g)
Witamina A (µg (mcg))
348.99
303.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.20
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.39
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.10
Witamina E (mg)
0.26
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
341.90
297.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.66
2.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
66.07
57.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
61.90
53.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(87g)
Sód (mg)
205.29
178.60
Potas (mg)
134.86
117.33
Wapń (mg)
16.23
14.12
Fosfor (mg)
99.34
86.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.27
8.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.94
1.68
Cynk (mg)
1.47
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z sarny 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z sarny

Koszt składników
125.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sarnina
500 g
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
35.00
Za 500 g
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Czosnek
12 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Bułka pszenna
80 g
1 kajzerka czerstwa
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Koszt składników
125.60