Przepis na pasztet z pieczarek krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, praska do czosnku

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie zestaw ją z ognia, odcedź i pozostaw do wystudzenia.

Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, następnie podsmaż je razem z cebulą. Dopraw zawartość patelni do smaku.

Grzyby, kaszę i cebulę zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do keksówki lub blaszki aluminiowej do pieczenia pasztetu.

Pasztet piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Po tym czasie pasztet wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Pasztet z pieczarek podany na drewnianej desce do krojenia.
Pasztet z pieczarek
Koszt przygotowania dania
9.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
281 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
44

Pasztet z pieczarek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z pieczarek

Wegetariański pasztet z pieczarek to doskonała propozycja jako dodatek na kanapki nie tylko w diecie wegetariańskiej. Jest to świetne rozwiązanie na urozmaicenie jadłospisu każdego polaka. Przepis na pasztet z pieczarek jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Pasztet pieczarkowy składa się z następujących produktów spożywczych: kaszy gryczanej, pieczarek, cebuli, oliwy z oliwek przypraw (soli, pieprzu, majeranku i czosnku). Jak można zauważyć, w przepisie użyjemy tylko produktów pochodzenia roślinnego, dlatego otrzymamy wegański pasztet pieczarkowy.

Jak przygotować wege pasztet pieczarkowy? Kaszę należy ugotować. Cebulę podsmażyć z pieczarkami, następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę, przelać do foremek i upiec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pasztet pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Jak możesz zauważyć przepis jest na prawdę bardzo prosty. Pasztet najlepiej smakuje jako dodatek do pieczywa i warzyw. Możesz jednak zjeść jego plastry z dodatkiem sosów.

Kasza gryczana jest doskonałym źródłem białka na dietach bezmięsnych. Znajdziemy w niej również wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Kasza gryczana zawiera również witaminę b3, która bierze udział w procesach przemiany glukozy na energię i wspomaga odchudzanie. Dodatkowo w kaszy znajdziemy kwas foliowy, który jest szczególnie ważny w diecie kobiet planujących ciąże lub spodziewających się dziecka, ponieważ witamina ta odpowiada za zmniejszenie ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej.

Podsumowując wegetariański pasztet z pieczarek to doskonała propozycja na zamiennie wędlin sklepowych. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżych warzyw i pieczywa. Jest to doskonały sposób na włączenie do diety kaszy, dla osób, które nie przepadają za tym produktem. Dodatkowo pasztet będzie odpowiedni na diecie bezglutenowej, o niskim indeksie glikemicznym, wegetariańskiej, wegańskie, redukcyjnej czy bezmlecznej. Warto wypróbować naszego przepisu, aby urozmaicić swój jadłospis.

Wartości odżywcze pasztetu z pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
156.26 kcal
281.26 kcal
Białko
5.55 g
10.00 g

Węglowodany w pasztecie z pieczarek

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
26.95 g
48.51 g
Węglowodany przyswajalne
22.91 g
41.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.04 g
7.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
4.29 g
7.73 g
Tłuszcze nasycone
0.98 g
1.76 g
Tłuszcze nienasycone
3.32 g
5.97 g
Tłuszcze jednonasycone
2.62 g
4.72 g
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
1.25 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z pieczarek

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina C
1.92 mg
3.46 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.55 mg
Niacyna
3.61 mg
6.50 mg
Foliany
24.73 µg (mcg)
44.52 µg (mcg)
Beta karoten
0.11 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z pieczarek

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
6.73 mg
12.12 mg
Potas
289.92 mg
521.86 mg
Wapń
9.05 mg
16.30 mg
Fosfor
152.26 mg
274.06 mg
Magnez
77.20 mg
138.97 mg
Żelazo
1.11 mg
1.99 mg
Cynk
1.08 mg
1.94 mg
Miedź
0.37 mg
0.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z pieczarek 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z pieczarek

Lista alergenów dla pasztetu z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasztet z pieczarek

Cena przygotowania pasztetu z pieczarek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
300 g
4.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na pasztet z pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób