Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
- Udko kurczaka bez skóry - 4 sztuki (600 g)
- Marchewka - 3 sztuki (120 g)
- Seler korzeniowy - 1 kawałek (100 g)
- Por - 1/ 2 sztuki (100 g)
- Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na pasztet z mięsa z rosołu do słoików krok po kroku
Mięso i warzywa były wcześniej ugotowane w rosole.
Mięso oddziel od kości i zmiel razem z warzywami w młynku.
Wlej oliwę i wsyp bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj.
Dopraw pasztet dowolnymi przyprawami. Propozycja moich znajduje się nieco wyżej.
Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolej rosołu.
Pasztet przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręć.
Pasteryzuj słoiki przez około 20 minut.
-
Paszteciki z mięsem
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Pasztet z mięsa z rosołu
-
Paszteciki szczecińskie
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
-
Paszteciki krucho drożdżowe
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki z mięsem z rosołu
-
Farsz do pasztecików
-
Kruche paszteciki z mięsem
-
Paszteciki z mięsem i pieczarkami
-
Paszteciki z mięsem i kapustą
-
Farsz do pasztecików z mięsa mielonego
-
Paszteciki z mięsem
Więcej informacji na temat pasztetu z mięsa z rosołu do słoików
Jeśli zostaną Ci produkty, na których powstał pyszny rosół, nie wyrzucaj ich, tylko przygotuj pasztet z mięsa z rosołu do słoików.
Dzięki temu, że warzywa i mięso było gotowane przez kilka godzin nasz pasztet będzie niezwykle aromatyczny.
Mój przepis na pasztet z mięsa z rosołu do słoików powstał gotowanego mięsa z kurczaka, użyłam piersi z kurczaka, które mają niewielką zawartość tłuszczu, ale też udka, które są zdecydowanie bardziej tłuste.
Dzięki temu nasz pasztet będzie miał odpowiednią konsystencję. Tak naprawdę wszystkie produkty, na których gotowałeś rosół, idealnie się nadadzą na pasztet.
Mięso to zaliczamy do drobiu, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. W moim przepisie użyłam bułki tartej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Zatem, jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu do słoików?
W pierwszej kolejności obierz ugotowane mięso i pozbaw je kości.
Zmiel mięso w maszynce razem z warzywami.
W międzyczasie wlej oliwę i wsyp bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj.
Dopraw pasztet dowolnymi przyprawami. Propozycja moich znajduje się nieco wyżej. Gdy masa będzie zbyt sucha, dolej rosołu lub bulionu warzywnego. Tak przygotowany pasztet przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręć. Pasteryzuj słoiki przez około 20 minut.
Nasz prosty przepis na domowy pasztet jest gotowy, śmiało możesz przygotować go w swoim domu.
Alergeny w pasztecie z mięsa z rosołu do słoików
Lista alergenów dla pasztetu z mięsa z rosołu do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze pasztetu z mięsa z rosołu do słoików
W podobny sposób przygotujesz pasztet, nawet jeśli nie masz składników z rosołu. Wystarczy je tylko wcześniej ugotować.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.