Pasztet z mięsa z rosołu
- Udko kurczaka bez skóry - 4 duże nogi (640 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1 duża sztuka (80 g)
- Seler korzeniowy - 2 grube plastry (120 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Bułka tarta - 4 łyżki (80 g)
- Bulion warzywny - 2 łyżki (30 ml)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na pasztet z mięsa z rosołu krok po kroku
Ugotowane w rosole mięso oddziel od kości i chrząstek i przenieś do dużej miski.
Marchew, seler i pietruszkę wyciągnij z rosołu i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do mięsa.
Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie już gotowa dodaj do pozostałych składników pasztetu.
Całość przypraw solą, pieprzem, czosnkiem, kminkiem, papryką i ziołami. Zalej bulionem. Całość wymieszaj i zblenduj na gładką masę.
Do masy wbij jajka i dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie masę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 70-80 minut.
-
Paszteciki z mięsem
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Paszteciki szczecińskie
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
-
Paszteciki krucho drożdżowe
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki z mięsem z rosołu
-
Farsz do pasztecików
-
Kruche paszteciki z mięsem
-
Paszteciki z mięsem i pieczarkami
-
Paszteciki z mięsem i kapustą
-
Farsz do pasztecików z mięsa mielonego
-
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
-
Paszteciki z mięsem
Więcej informacji na temat pasztetu z mięsa z rosołu
Pasztet z mięsa z rosołu jest idealnym pomysłem na dodatek na kanapki. Smakuje przepysznie i sprawia, że prosta przekąska zyskuje zupełnie nowego, lepszego charakteru. Dodatek warzyw sprawia, że całość jest bardziej lekka i smakuje naprawdę wspaniale. Na pewno będzie to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają wszelkiego rodzaju pasztety, a także dla miłośników kanapek, którym znudziła się już wersja z wędliną. Ten pasztet jest naprawdę aromatyczny i co lepsze nadaje się również dla osób na diecie lekkostrawnej.
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu jest nie tylko przepyszny, ale również zdrowy. Zawiera całe mnóstwo warzyw, więc to idealna opcja dla osób próbujących przemycić ich jak największą liczbę, w miły sposób. Posmakuje nawet najmniejszym domownikom, gdyż odznacza się niezwykle łagodnym smakiem. Pasztet pieczony jest w piekarniku bez tłuszczu, dzięki czemu jest lekki i będzie świetnym wyborem dla osób ograniczających ciężkostrawne potrawy. Wykonany z gotowanego mięsa, jest bardzo wartościowy, delikatny dla układu pokarmowego i niezwykle smaczny. Choć gotowane mięso jest bardzo łagodne, to na pewno w towarzystwie ziół i aromatycznych przypraw przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi ostrzejszych potraw. Aby przygotować bardziej pikantną wersję wystarczy tylko dodać odrobinę więcej pieprzu albo chili.
Ten pasztet z kury jest bardziej zdrową wersją dla tradycyjnych wędlin, która świetnie sprawdzi się na kanapce, a także jedzony bez żadnych dodatków. Ze względu na wspaniałą strukturę i cudowny smak ciężko przejść obok niego obojętnie.
Pasztet drobiowy można wykonać z ugotowanego kurczaka, a najlepiej z mięsa rosołowego. Takie jest naprawdę aromatyczne, a w dodatku to świetny sposób, by zapobiec zmarnowaniu pożywienia.
Ten domowy dodatek do pieczywa jest naprawdę szybki w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się u osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Idealnie pasuje do żytniego pieczywa.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pasztet z gotowanego mięsa i ile piec, tak by był on soczysty i odpowiednio kruchy, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Z tej receptury powstaje pasztet idealny.
Alergeny w pasztecie z mięsa z rosołu
Lista alergenów dla pasztetu z mięsa z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze pasztetu z mięsa z rosołu
To świetny, lekkostrawny dodatek do kanapek. Jest domowy, więc można kontrolować ilość dodanej soli, w przeciwieństwie do gotowych wyrobów, dlatego nadaje się również dla osób, które muszą ograniczyć jej spożycie w diecie.
Energia i białka
(119g)
Węglowodany
(119g)
Tłuszcze
(119g)
Witaminy
(119g)
Składniki mineralne
(119g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.