Pasztet z królika po staropolsku

Opublikowano: 25.06.2022 r., 22:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny staropolski pasztet z królika
Pasztet z królika po staropolsku
Domowy pasztet z królika po staropolsku to najlepszy dodatek do pieczywa jaki tylko możesz przygotować w swoim domu. Poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
104 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Królik tuszka - 1 sztuka (1000 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Por - 1 sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, foremka keksówka

Przepis na pasztet z królika po staropolsku krok po kroku

Do garnka z wodą - około 2 litry włóż mięso z królika.

Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości przez 30 minut.

Następnie dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.

Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wyciągnij warzywa i mięso.

Tuszkę z królika dokładnie obierz - oddziel mięso od kości.

Zmiel mięso wraz z warzywami, dodaj ugotowane na twardo jajka i wymieszaj całość.

Gdy masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę wywaru, przełóż farsz do foremki.

Upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pasztet z królika po staropolsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z królika po staropolsku

Pasztet z królika po staropolsku to dobry, domowy dodatek do kanapek, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu.

Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w tuszkę z królika, którą dostaniesz w sklepie mięsnym, a nawet w markecie, sporo warzyw, idealnie sprawdzi się tutaj cała włoszczyzna. Dodatkowo jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Królik należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso to dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Zatem, jak zrobić pasztet z królika po staropolsku w Twoim domu?

W pierwszej kolejności do garnka wlej wodę – około 2 litry, dodaj przyprawy i królika. Gotuj do miękkości przez około 30 minut, następnie dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, gotuj jeszcze 20 minut do ich miękkości. Sam zdecyduj jakie warzywa dodasz do Twojego pasztetu, idealnie sprawdzi się większość z nich.

Następnie wszystkie składniki wyciągnij z garnka, a tuszkę dodatkowo obierz z kości.

Zmiksuj składniki z ugotowanymi jajkami. Jeszcze tylko ostatni krok, a nasz najlepszy pasztet gotowy.

Gdy masa będzie zbyt sucha, delikatnie podlej ją wywarem, na końcu przełóż do foremki, idealnie sprawdzi się tutaj keksówka. Upiecz nasz pasztet w piekarniku w 180 st. C, po około 45-60 minutach będzie pyszny i dobry do spożycia.

Mój przepis na pasztet z królika po staropolsku to dobry pomysł na dodatek do pieczywa, ale też na święta jako wielkanocny pasztet z mięsa z królika.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w pasztecie z królika po staropolsku

Lista alergenów dla pasztetu z królika po staropolsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na pasztet z królika po staropolsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pasztetu z królika po staropolsku

na 100g gotowej potrawy

Do pasztetu możesz dodać swoje ulubione warzywa, każdy rodzaj będzie dobry.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
104.34
104.34
Białko (g)
16.22
16.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
2.37
2.37
Węglowodany przyswajalne (g)
1.91
1.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.92
2.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.39
1.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.53
1.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.94
0.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
0.59
Cholesterol (mg)
105.74
105.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
93.31
93.31
Witamina C (mg)
1.76
1.76
Retinol (µg (mcg))
22.86
22.86
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.12
0.12
Niacyna (mg)
4.38
4.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
65.92
65.92
Potas (mg)
321.27
321.27
Wapń (mg)
24.99
24.99
Fosfor (mg)
187.51
187.51
Magnez (mg)
24.60
24.60
Żelazo (mg)
2.53
2.53
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z królika po staropolsku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z królika po staropolsku

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Królik tuszka
1000 g
1 sztuka
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
39.00
Za 1000 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
59.50