Pasztet z królika po staropolsku
- Królik tuszka - 1 sztuka (1000 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Por - 1 sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na pasztet z królika po staropolsku krok po kroku
Do garnka z wodą - około 2 litry włóż mięso z królika.
Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości przez 30 minut.
Następnie dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wyciągnij warzywa i mięso.
Tuszkę z królika dokładnie obierz - oddziel mięso od kości.
Zmiel mięso wraz z warzywami, dodaj ugotowane na twardo jajka i wymieszaj całość.
Gdy masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę wywaru, przełóż farsz do foremki.
Upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Pasztet z królika
-
Królik w śmietanie
-
Królik pieczony
-
Potrawka z królika
-
Rosół z królika
-
Comber z królika
-
Królik duszony
-
Królik w sosie śmietanowym
-
Królik pieczony w rękawie
-
Królik z piekarnika
-
Królik w sosie
-
Wątróbka z królika
-
Pasztet z królika
-
Królik pieczony z warzywami
-
Królik duszony w warzywach
-
Pasztet z królika w słoiku
-
Barszcz z królika
-
Królik w piwie
-
Potrawy z królika
Więcej informacji na temat pasztetu z królika po staropolsku
Pasztet z królika po staropolsku to dobry, domowy dodatek do kanapek, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu.
Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w tuszkę z królika, którą dostaniesz w sklepie mięsnym, a nawet w markecie, sporo warzyw, idealnie sprawdzi się tutaj cała włoszczyzna. Dodatkowo jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.
Królik należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso to dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Zatem, jak zrobić pasztet z królika po staropolsku w Twoim domu?
W pierwszej kolejności do garnka wlej wodę – około 2 litry, dodaj przyprawy i królika. Gotuj do miękkości przez około 30 minut, następnie dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, gotuj jeszcze 20 minut do ich miękkości. Sam zdecyduj jakie warzywa dodasz do Twojego pasztetu, idealnie sprawdzi się większość z nich.
Następnie wszystkie składniki wyciągnij z garnka, a tuszkę dodatkowo obierz z kości.
Zmiksuj składniki z ugotowanymi jajkami. Jeszcze tylko ostatni krok, a nasz najlepszy pasztet gotowy.
Gdy masa będzie zbyt sucha, delikatnie podlej ją wywarem, na końcu przełóż do foremki, idealnie sprawdzi się tutaj keksówka. Upiecz nasz pasztet w piekarniku w 180 st. C, po około 45-60 minutach będzie pyszny i dobry do spożycia.
Mój przepis na pasztet z królika po staropolsku to dobry pomysł na dodatek do pieczywa, ale też na święta jako wielkanocny pasztet z mięsa z królika.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w pasztecie z królika po staropolsku
Lista alergenów dla pasztetu z królika po staropolsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na pasztet z królika po staropolsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze pasztetu z królika po staropolsku
Do pasztetu możesz dodać swoje ulubione warzywa, każdy rodzaj będzie dobry.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.