Pasztet z kaszy gryczanej

Opublikowano: 21.05.2021 r., 9:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet z kaszy gryczanej ustawiony jest na stole w dwóch aluminiowych blaszkach. Obok nich leży nóż.
Pasztet z kaszy gryczanej
Pasztet z kaszy gryczanej to doskonała propozycja na samczy dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 45 min
427 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Kasza gryczana (100 g)
  • Orzechy laskowe (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, papryka ostra, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blender, praska do czosnku, blaszka keksowa

Przepis na pasztet z kaszy gryczanej krok po kroku

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odlej ją z wody i pozostaw ją do ostygnięcia.

Orzechy zmiel na proszek przy pomocy blendera.

Foremkę wysmaruj olejem i posyp częścią zmielonych orzechów.

Piekarnik nagrzej do około 190 stopni C.

Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju (20ml) z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Całość smaż około 8 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie do pieczarek dodaj odrobinę cukru (około 1 łyżeczki) i smaż jeszcze 2 minuty.

W misce wymieszaj przesmażone pieczarki, ugotowaną kaszę, zmielone orzechy i 100ml oleju. Całość przypraw 2 łyżkami sosu sojowego i pozostałymi przyprawami.

Składniki zblenduj na gładką masę.

Do wysmarowanej olejem blaszki wlej masę pasztetu, wyrównaj ją za pomocą łyżki i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.

Po tym czasie blaszkę wyjąć z piekarnika i pasztet pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej pozostawić go na całą noc w chłodnym miejscu.

Gotowy pasztet podawać np. jako dodatek do pieczywa.

Jak oceniasz przepis na pasztet z kaszy gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z kaszy gryczanej

Pasztet z kaszy gryczanej z warzywami i z grzybami to doskonała propozycja na dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik wędlin czy serów. Dodatkowo jest to produkt, który w soim składzie nie zawiera mięsa, dlatego możemy go z powodzeniem włączyć do diety wegetariańskiej. Przepis na pasztet warzywny z kaszą gryczaną i z pieczarkami jest umiarkowanie trudny do przygotowania, dlatego potrzebujemy pewnego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do jego wykonania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: pieczarki, olej rzepakowy, kasza gryczana, orzechy laskowe oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, papryka ostra, czosnek oraz odrobina cukru). Jak można zauważyć w produktach nie występuje nic pochodzącego od zwierząt, dlatego przepis możemy włączyć również dla osób na diecie wegańskiej.

Kasza gryczana w swoim składzie zawiera białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminę B3. Witamina ta sprzyja odchudzaniu, ponieważ wspiera proces przemiany glukozy w energię.W kaszy znajdziemy również kwas foliowy, którego odpowiednia podaż jest niezwykle ważna w diecie kobiet planujących ciążę lub spodziewających się dziecka. Kwas foliowy wpływa bowiem na prawidłowy rozwój płodu i zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. W kaszy tej znajdziemy również mangan, magnez, cynk, fosfor, jod, miedź, potas, sód, wapń czy żelazo. Ostatni składnik istotny jest w zapobieganiu rozwojowi anemii.

Podsumowując pasztet wegetariański z kaszy gryczanej to doskonała propozycja na samczy dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się w wielu rodzajach diet. Będzie doskonałą propozycją na smaczną potrawę dla osób odchudzających się, ponieważ jest to produkt, który dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników mineralnych i witamin. Dodatkowo osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej z powodzeniem mogą zastąpić nim tradycyjne wędliny w swojej diecie. Jest to doskonała propozycja na potrawę na imprezy, ponieważ jest bardzo smaczna i można ją spożywać nawet bez dodatku pieczywa.

Alergeny w pasztecie z kaszy gryczanej

Lista alergenów dla pasztetu z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze pasztetu z kaszy gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
284.83
427.24
Białko (g)
5.70
8.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
13.37
20.06
Węglowodany przyswajalne (g)
9.94
14.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.43
5.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
24.77
37.16
Tłuszcze nasycone (g)
2.43
3.64
Tłuszcze nienasycone (g)
22.35
33.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
17.07
25.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.28
7.92
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
0.17
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.98
4.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.90
2.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
4.14
6.21
Potas (mg)
336.78
505.17
Wapń (mg)
22.75
34.12
Fosfor (mg)
136.09
204.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
58.68
88.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.38
2.07
Cynk (mg)
1.00
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.55
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z kaszy gryczanej 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z kaszy gryczanej

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kasza gryczana
100 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Orzechy laskowe
150 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 150 g
Koszt składników
29.00