Pasztet z kaczki
- Kaczka cała (1500 g)
- Wątróbka drobiowa (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Kasza manna (50 g)
- Bulion drobiowy (400 g)
Przepis na pasztet z kaczki krok po kroku
Kaczkę podziel na mniejsze części, zalej ją wodą i doprowadź ją do wrzenia.
Marchew obierz i pokrój w grube talarki, następnie dodaj ją do wywaru z kaczką. Dodaj również kilka liści laurowych, ziarenek ziela angielskiego oraz jedną kostkę rosołową.
Wywar z kaczką gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Następnie odlej 400ml wywaru, resztę odcedź od mięsa kaczki. Z mięsa wyciągnij przyprawy i wyrzuć je do kosza.
Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaj oczyszczoną wątróbkę i podsmaż ją chwilę z obu stron.
Mięso ugotowanej kaczki oddziel od kości.
Mięso kaczki, cebulę, marchew, wątróbkę zmiel w maszynce do mięsa na małych oczkach. Czynność powtórz jeszcze raz.
Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, jajka oraz wywar. Dopraw do smaku bazylią, oregano i majerankiem.
Masę przełóż do aluminiowych foremek do pieczenia pasztetu (blaszki możesz wysmarować olejem i obsypać bułką tartą). Wierzch pasztetu posmaruj olejem.
Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut.
Po upieczeniu pasztet pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu.
-
Pierś z kaczki
-
Kaczka pieczona
-
Kaczka z jabłkami
-
Kaczka pieczona z jabłkami
-
Rosół z kaczki
-
Pierś z kaczki pieczona
-
Pieczone piersi z kaczki
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona z jabłkiem
-
Filet z kaczki
-
Kaczka faszerowana
-
Kaczka nadziewana
-
Kaczka nadziewana jabłkami
-
Kaczka w pomarańczach
-
Kaczka po chińsku
-
Kaczka po pekińsku
-
Marynata do kaczki
-
Pierś z kaczki z jabłkami
-
Dania z kaczki
Więcej informacji na temat pasztetu z kaczki
Prosty pasztet z kaczki to doskonała propozycja na smaczny dodatek do pieczywa. Francuski pasztet domowej roboty z pieczonej kaczki doskonale smakuje z przetworami z żurawiny. Jest to doskonała propozycja na pyszny, wielkanocny pasztet z kaczki. Przepis na pasztet z kaczki jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużych umiejętności kulinarnych. Do jego wykonania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: kaczka cała, wątróbki drobiowe, marchew, cebula, olej rzepakowy, jajka, kasza manna, bulion drobiowy oraz przyprawy (majeranek, liść laurowy, oregano, bazylia, czosnek, kostka rosołowa i ziarenka pieprzu).
A więc jak zrobić pasztet z kaczki, który będzie kremowy i bardzo dobry? Wystarczy, że ugotujesz kaczkę z dodatkiem warzyw i przypraw. Następnie ugotowane mięso z kaczki oddziel od kości. Cebulę i wątróbkę podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie wszystkie składniki zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do masy z mięsa dodaj czosnek, kaszę, jajko oraz niewielką ilość wywaru z kaczki. Blaszki wysmaruj masłem i obsyp bułką tarką - do przygotowanych blaszek przelej masę pasztetu i piecz ją w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pasztet pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Podawaj go z pieczywem oraz przetworami z żurawiny.
Mięso kaczki jest mięsem dość tłustym, dlatego osoby odchudzające się nie powinny zbyt często po nie sięgać. Dodatkowo jest to mięso ciężkostrawne, dlatego jeśli masz problemy z układem pokarmowym niestety powinieneś całkowicie wykluczyć ten produkt z diety. W mięsie kaczki znajdziemy spore ilość białka, fosforu, żelaza, potasu czy witamin z grupy B, należy jednak pamietać, że występują tu również spore ilości cholesterolu.
Podsumowując pasztet z kaczki to doskonała propozycja na wielkanocną potrawę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Potrawa posiada niski indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność śmiało mogą włączyć go do swojej diety. Potrawa nie posiada żadnych produktów mlecznych, dlatego świetnie sprawdzi się również na diecie bezmlecznej.
Alergeny w pasztecie z kaczki
Lista alergenów dla pasztetu z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- kostka rosołowa
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- kostka rosołowa
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa
Wartości odżywcze pasztetu z kaczki
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.