Pasztet z indyka

Opublikowano: 08.05.2021 r., 20:32 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet z indyka podany na okrągłej, drewnianej desce, z liścmi laurowymi i ziarnami pieprzu, z tyłu koszyk z pieczywem.
Pasztet z indyka
Sprawdź najlepszy przepis na najsmaczniejszy pasztet z indyka. Pasztet z udźca indyka oraz z dodatkiem wątróbki drobiowej jest delikatny w smaku i rozpływający się w ustach. Jest idealnym dodatkiem do pysznego pieczywa.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 140 min
71 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Składniki dla 24 porcji
  • Podudzie indyka bez skóry (1000 g)
  • Wątróbka drobiowa (500 g)
  • Marchewka 2 średnie (140 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, duży garnek, duża miska, maszynka do mięsa, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet z indyka krok po kroku

W garnku zagotuj bulion.

Do gotującego się bulionu dodaj 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie a następnie dodaj mięso z indyka i gotuj 50-60 minut.

Kiedy mięso będzie się gotować, na dużej patelni rozgrzej olej.

Oczyść wątróbkę i podsmaż na patelni przez 20 minut.

Ugotowane mięso z indyka oraz podsmażoną wątróbkę całkowicie ostudź.

Mięso pokrój w kawałki i zmiel wraz z wątróbką i ugotowaną marchewką.

Zmielone mięso przypraw 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej i majeranku.

Do mięsa wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Jeśli pasztet wydaje się być suchy dodaj do niego pół szklanki płynu z gotowania mięsa.

Mięso przełóż do dwóch foremek aluminiowych.

Pasztet piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na pasztet z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z indyka

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.

Pasztet z indyka to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Domowy, pieczony pasztet z udźca indyka, z wątróbką i z warzywami to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Wielkanocny pasztet z kurczaka możesz przygotować zarówno na święta Bożego Narodzenia jak i na co dzień. Taki pasztet jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin, szczególnie dla dzieci.

Przepis na pasztet z indyka, nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do przygotowania w słoikach. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Pasztet przygotujesz z udek kurczaka lub z całego kurczaka. Pasztet w słoikach możesz wykonać z pieczonego indyka, który został po obiedzie. Jak zrobić pasztet z indyka dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.

Alergeny w pasztecie z indyka

Lista alergenów dla pasztetu z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztetu z indyka

na 100g gotowej potrawy

Delikatny i zdrowy domowy pasztet z indyka jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go regularnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
71.10
71.10
Białko (g)
8.25
8.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.95
0.95
Węglowodany przyswajalne (g)
0.85
0.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.74
3.74
Tłuszcze nasycone (g)
1.10
1.10
Tłuszcze nienasycone (g)
2.64
2.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.68
1.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
0.96
Cholesterol (mg)
85.04
85.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
470.94
470.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.65
2.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.70
2.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.21
Witamina E (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
433.72
433.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.61
2.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
79.85
79.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
359.67
359.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
192.70
192.70
Potas (mg)
114.33
114.33
Wapń (mg)
8.40
8.40
Fosfor (mg)
92.08
92.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.65
9.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.59
1.59
Cynk (mg)
1.23
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z indyka 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z indyka

Koszt składników
102.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podudzie indyka bez skóry
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Marchewka
140 g
2 średnie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
102.50