Pasztet z gęsi

Opublikowano: 22.05.2021 r., 21:12 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet z gęsi na toście
Pasztet z gęsi
Pasztet z gęsi przygotowuje się z ugotowanej gęsiny i pasteryzuje w słoiku, aby można go było dłużej przechowywać. Idealnie smakuje w połączeniu z konfiturą żurawinową.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Blendowanie 240 min
209 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 30 porcji
  • Gęś tuszka (2000 g)
  • Wątróbka z gęsi (200 g)
  • Cebula (210 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, słoiki, duża miska, maszynka do mielenia

Przepis na pasztet z gęsi krok po kroku

Zagotuj wodę z cebulą przekrojoną na 4, 1 łyżeczką majeranku, pęczkiem natki pietruszki, po 0,5 łyżki soli i pieprzu.

Do wrzącej wody dodaj pokrojoną tuszkę z gęsi i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny.

10 minut przed końcem gotowania dodaj wątróbkę.

Ugotowane mięso lekko przestudź i oddziel do kości.

Mięso, wątróbkę i cebulę zmiel 3 razy.

Dopraw mięso do smaku i dodaj trochę bulionu, aby mięso miało taką konsystencje jaką chcesz.

Przełóż masę mięsną do słoików i zakręć.

Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę i postaw na niej słoiki.

Zalej je letnią wodą, do 3/4 wysokości.

Gotuj 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu.

Przestudź słoiki i następnego dnia ponownie gotuj słoiki jeszcze godzinę.

Gorące słoiki postaw dnem do góry i zostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na pasztet z gęsi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z gęsi

Pasztet z gęsi to domowy, smaczny i delikatny pasztet do słoika. Idealnie pasuje do kanapek z dodatkiem konfitury żurawinowej.

Potrzebne do jego przygotowania składniki to: mięso z gęsi (najlepiej z dzikiej gęsi, ponieważ jest ono smaczniejsze), cebula i przyprawy. Opcjonalnie możesz przygotować go z wątróbką z gęsi i żurawiną. Z przepisu dowiesz się jak zrobić pasztet z gęsi w podstawowej wersji, czyli bez żurawiny. Gęsinę należy na początek ugotować z przyprawami i cebulą. Jeżeli chcesz od razu przygotować także rosół z gęsiny na obiad, to dodaj do garnka także marchew, selera, pietruszkę (korzeń i natkę), pora. W ten sposób jednocześnie przygotujesz rosół dla całej rodziny na obiad oraz mięso na pasztet z gęsiny. Ugotowane mięso należy przestudzić i zmielić, maszynką do mielenia mięsa, najlepiej 3 razy. Jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia mięsa, to możesz wykorzystać thermomix, malakser lub blender kielichowy, aby rozdrobnić mięso. W razie potrzeby do mięsa dodaj trochę rosołu, żeby masa mięsna na pasztet nie była zbyt gęsta. Spróbuj też zmielonego mięsa, aby upewnić się, że jest dobrze doprawione, a w razie potrzeby przypraw je do smaku.

Gotową masę z gęsiny przełóż do słoika i mocno zakręć. Do dużego garnka włóż ściereczkę kuchenną, wstaw zakręcone słoiki i zalej ciepłą wodą do ¾ wysokości słoików. Ustaw małą moc kuchenki i delikatnie gotuj przez około 1,5 godziny, najlepiej powtarzając pasteryzacje następnego dnia jeszcze raz przez godzinę. Gotowe, gorące słoiki wyjmij z garnka, ustaw dnem do góry i zostaw do wystygnięcia. Takie słoiki z pasztetem możesz przechowywać kilka miesięcy.

Pasztet z gęsi świetnie smakuje na zimno i jest ciekawym urozmaiceniem kanapek. Wychodzi miękki, wilgotny i bez problemu rozsmarowuje się na pieczywie. Idealnie pasuje do niego konfitura żurawinowa, ale także kiszone ogórki, czy rzodkiewka lub kiełki rzodkiewki. Przygotowując pasztet samodzielnie, dodatkowo masz kontrolę nad tym jak jest doprawiony, oraz wiesz, że jego jakość jest na najwyższym poziomie.

Alergeny w pasztecie z gęsi

Lista alergenów dla pasztetu z gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasztet z gęsi

Wartości odżywcze pasztetu z gęsi

na 100g gotowej potrawy

Domowy pasztet z gęsi jest bezglutenowym i bezlaktozowym dodatkiem do pieczywa, który ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
322.41
209.56
Białko (g)
14.65
9.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
1.34
0.87
Węglowodany przyswajalne (g)
1.19
0.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
28.25
18.36
Tłuszcze nasycone (g)
10.26
6.67
Tłuszcze nienasycone (g)
17.98
11.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.84
9.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.14
2.04
Cholesterol (mg)
109.13
70.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
786.72
511.37
Witamina B6 (mg)
0.40
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
4.76
3.10
Witamina C (mg)
4.50
2.93
Retinol (µg (mcg))
786.72
511.37
Tiamina (mg)
0.13
0.08
Ryboflawina (mg)
0.28
0.18
Niacyna (mg)
3.55
2.30
Foliany (µg (mcg))
66.22
43.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
72.55
47.16
Potas (mg)
287.41
186.82
Wapń (mg)
15.53
10.10
Fosfor (mg)
218.38
141.95
Magnez (mg)
17.80
11.57
Żelazo (mg)
4.62
3.01
Cynk (mg)
1.70
1.10
Miedź (mg)
0.85
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z gęsi 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z gęsi

Koszt składników
236.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gęś tuszka
2000 g
108.00
Za 4000,0 g
Liczba opakowań 1
54.00
Za 2000 g
Wątróbka z gęsi
200 g
125.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
35.71
Za 200 g
Cebula
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Koszt składników
236.00