Przepis na pasztet z fasoli i pieczarek krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka keksowa 11x31 cm

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Na maśle podsmaż przez około 10 minut pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i 3 ząbki czosnku. Dodaj pora pokrojonego w pół plastry oraz pieczarki starte na tarce i szczyptę soli.

Gdy warzywa będą miękkie, umieść je w misce. Dodaj fasolę bez zalewy, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy.

Masę zblenduj w taki sposób, aby była gładka.

Wylej masę do foremki. Piecz przez godzinę. Smacznego.

Pasztet z fasoli i pieczarek
Pasztet z fasoli i pieczarek
Koszt przygotowania dania
14.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
63 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
44

Pasztet z fasoli i pieczarek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z fasoli i pieczarek

Pieczony pasztet z fasoli białej konserwowej jest pyszną propozycją na pyszny przepis z jajkiem i marchewki oraz z pieczarkami. Zdrowszy fit przepis na pasztet wegetariański. Ten pasztet jest bardzo smaczny, zawiera dużo warzyw, które podsmażone są na maśle. Dzięki temu cała potrawa ma wspaniały, maślany aromat. Jest to szybkie i proste do zrobienia danie, które w przygotowaniu zajmie bardzo niewiele czasu. Nie odróżnia się smakiem i konsystencją od pasztetu mięsnego. Podawaj z pieczywem i musztardą.

Przygotuj ten przepis dzień wcześniej. Pasztet z fasoli lepiej smakuje na drugi dzień. Z pieczywem jest najsmaczniejszy. Z reguły najlepiej jest jeść go na zimno, chociaż ciepły też jest fajnym dodatkiem. Pasztet z fasoli jest bardzo szybki w wykonaniu. Z użyciem fasoli konserwowej zajmie to maksymalnie 10 minut plus 60 minut pieczenia. Można oczywiście także zrobić go z surową fasolą, ale czas wykonania się wydłuża. Suche nasiona fali wymagają uprzedniego moczenia, które powinno trwać około 10 godzin. Po moczeniu trzeba ja ugotować. Gotuje się ją około godzinę aż będzie miękka. Pierwsze 15 minut gotuje się przez przykrycia. Jest to na tyle istotne, że dzięki temu fasola stanie jest bardziej strawna.

Ten przepis jest pełny warzyw. Dzięki temu potrawa ma wysoką objętość i stosunkowo niewiele kilokalorii. Przepis ma niski indeks glikemiczny. Przepis jest bardzo dobry dla wegetarian i osób stosujących dietę z niskim indeksem glikemicznym (na przykład osób z cukrzycą lub insulinoopornością). Super dla wszystkich, którzy chcą zadbać o walory zdrowotne swojej diety. Pasztet mięsny zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych – pasztet roślinny nie. Z tego też powodu jest polecany osobom, które mają zaburzenia gospodarki lipidowej (między innymi zbyt wysoki poziom cholesterolu lub trójglicerydów). W przepisie znajduje się bułka tarta. Nie jest więc to przepis zalecany osobom eliminującym gluten. Jeżeli potrzebna jest wersja bez glutenu można użyć specjalnej bułki tartej bezglutenowej.

Wartości odżywcze pasztetu z fasoli i pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
98.12 kcal
63.78 kcal
Białko
4.70 g
3.05 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w pasztecie z fasoli i pieczarek

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
11.07 g
7.20 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.37 g
5.44 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.70 g
1.76 g
Brak danych dla: jajko, masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
4.03 g
2.62 g
Tłuszcze nasycone
2.20 g
1.43 g
Tłuszcze nienasycone
1.83 g
1.19 g
Tłuszcze jednonasycone
1.22 g
0.80 g
Brak danych dla: por, pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.61 g
0.39 g

Witaminy w przepisie na pasztet z fasoli i pieczarek

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina B6
0.12 mg
0.08 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
0.26 mg
Tiamina
0.08 mg
0.05 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.10 mg
Niacyna
1.02 mg
0.67 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z fasoli i pieczarek

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
203.52 mg
132.29 mg
Potas
262.85 mg
170.85 mg
Wapń
35.73 mg
23.23 mg
Fosfor
95.00 mg
61.75 mg
Magnez
22.69 mg
14.75 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
1.24 mg
0.80 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.62 mg
0.40 mg
Miedź
0.15 mg
0.10 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z fasoli i pieczarek 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z fasoli i pieczarek

Lista alergenów dla pasztetu z fasoli i pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania pasztetu z fasoli i pieczarek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
480 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 480 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pietruszka
40 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
44.80
Jak oceniasz przepis na pasztet z fasoli i pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób