Pasztet z czerwonej soczewicy

Opublikowano: 18.06.2023 r., 16:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariański pasztet z soczewicy.
Pasztet z czerwonej soczewicy
Jeśli jesteś na diecie roślinnej i nie masz pomysłu czym obłożyć kanapki koniecznie postaw na mój dzisiejszy pasztet z czerwonej soczewicy.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
35 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Soczewica czerwona - 2 szklanki (250 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Bataty - 1 sztuka (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy krok po kroku

Suche ziarna soczewicy dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść w garnku zalej bulionem i gotuj przez 10 min.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz ze skóry. Marchew i bataty zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w pióra.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i drobno pokrojony czosnek całość podsmaż krótko.

Dodaj wcześniej starte warzywa, dodaj jajka i wymieszaj całość, przełóż do formy.

Upiecz pasztet wy piekarniku przez godzinę czasu w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pasztet z czerwonej soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z czerwonej soczewicy

Pieczony pasztet z czerwonej soczewicy to pyszny dodatek na pieczywo dla wszystkich osób na diecie roślinnej, ale nie tylko. Nawet jeśli nie eliminujesz ze swojego jadłospisu mięsa i produktów odzwierzęcych bardzo polecam mój dzisiejszy przepis na pasztet z czerwonej soczewicy. Wypróbuj go i przekonaj się do roślinnych zamienników. Do przygotowania mojego dzisiejszego pasztetu z czerwonej soczewicy będą potrzebne ci takie składniki jak: czerwona soczewica, jajka, bataty, cebula, czosnek, olej rzepakowy.

Zatem, jak zrobić pasztet z czerwonej soczewicy?

Suche ziarna soczewicy dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść w garnku zalej bulionem i gotuj przez 10 min. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz ze skóry. Marchew i bataty zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i drobno pokrojony czosnek całość podsmaż krótko. Dodaj wcześniej starte warzywa, dodaj jajka i wymieszaj całość, przełóż do formy. Upiecz pasztet wy piekarniku przez godzinę czasu w 180°.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, tego koniecznie wykorzystaj mój przepis na pasztet z czerwonej soczewicy I przekonaj się, jaki jest pyszny. Będzie to najlepszy zamiennik zwierzęcych dodatków do pieczywa, który zapewni ci sytość do kolejnego posiłku.

Czerwona Soczewica to idealny zamiennik mięsa, ponieważ jest produktem o wysokiej zawartości białka, dodatkowo dostarcza sporą ilość błonnika oraz składników mineralnych. Będzie to dobry dodatek do posiłków dla osób na diecie wegetariańskiej, ale też na diecie tradycyjnej, będąc na takiej diecie, pamiętaj, że również powinieneś włączać posiłki bez zawartości mięsa do swojego jadłospisu. Zwróć uwagę, że mój przepis jest wegetariański, ale nie wegański, ponieważ do jego przygotowania użyłam jajka, które są pochodzenia zwierzęcego. Jeśli zależy ci aby twój przepis był wegański będziesz musiał znaleźć zamiennik jajka po to aby pasztet miał jednolitą konsystencję.

Skoro już znasz mój prosty przepis koniecznie przygotuj go w swoim domu i podaj pyszne kanapki dla całej rodziny.

Alergeny w pasztecie z czerwonej soczewicy

Lista alergenów dla pasztetu z czerwonej soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztetu z czerwonej soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Zamiast batatów możesz użyć zwykłych ziemniaków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
119.40
35.82
Białko (g)
6.25
1.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
17.75
5.33
Węglowodany przyswajalne (g)
14.93
4.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.82
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
2.85
0.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.59
0.18
Tłuszcze nienasycone (g)
2.26
0.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.44
0.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
0.25
Cholesterol (mg)
31.72
9.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
201.90
60.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.28
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.05
Retinol (µg (mcg))
13.64
4.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.43
13.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2246.20
673.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
189.80
56.94
Potas (mg)
216.50
64.95
Wapń (mg)
24.71
7.41
Fosfor (mg)
85.90
25.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.00
5.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.80
0.54
Cynk (mg)
0.89
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z czerwonej soczewicy 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z czerwonej soczewicy

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
250 g
2 szklanki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Bataty
300 g
1 sztuka
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
43.50